Рік Гейтс дав свідчення у справі лобіювання Віктора Януковича в США / фото УНІАН

Колишній бізнес-партнер Пола Манафорта Рік Гейтс дав свідчення у справі лобіювання екс-президента України Віктора Януковича в США.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Гейтс розповів про звіт 2012 року, який склали американські юристи на замовлення українського уряду. За його словами, метою цього звіту було відбілити у 2012 році репутацію Януковича на Заході, в США і в Європі. Звіт повинен був показати, що процес над Юлією Тимошенко, який вважався основною перешкодою євроінтеграції України, був справедливий.

Відео дня

Читайте такожУ "чорній бухгалтерії" ПР немає підпису Манафорта - Луценко

За даними Гейтса, профінансував звіт український олігарх Віктор Пінчук, віддавши за нього більш ніж 4,5 мільйона доларів.

Також, за словами бізнес-партнера Манафорта, американські юристи зустрічалися з "ключовими європейськими фігурами", зокрема з Олександром Кваснєвським та Петом Коксом, які тоді очолювали місію Європарламенту в Києві. Їх повинні були переконати в тому, що процес над Тимошенко - це не переслідування.

Нагадаємо, в обвинуваченні Федеральної колегії присяжних, направленій в окружний суд у Вашингтоні, зазначалося, що Манафорт і його колишній бізнес-партнер Рік Гейтс підозрюються у співпраці з оточенням Януковича, від якого отримали десятки мільйонів доларів. Зокрема, у 2006-2015 роках вони виступали в якості незареєстрованих агентів уряду України, Партії регіонів і «Опозиційного блоку».

За останніми даними, Манафорт отримав від українських політиків 31 млн доларів за надання політичних консультацій лише у 2012 році.

Читайте такожВтручання в американські вибори здійснювалося з території України - Луценко

Манафорт і Гейтс перевели мільйони доларів отриманих виплат іноземним компаніям і на банківські рахунки, відкриті ними та їхніми спільниками в ряді країн. Вони приховали існування іноземних компаній і банківських рахунків, постійно помилково повідомляючи у своїх податкових документах, що вони не мають іноземних банківських рахунків.

Як повідомляв УНІАН, Окружний суд у Вірджинії 7 березня виніс вирок Манафорту у справі про податкове та банківське шахрайство – три роки і 11 місяців позбавлення волі. 13 березня він був засуджений до трьох з половиною років позбавлення волі за злочини, розкриті в ході розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера за втручання Росії у вибори в США. У загальній складності політтехнолог, який у 2016 році займав пост глави виборчої кампанії Дональда Трампа, проведе за ґратами сім з половиною років.