Зеленський закликав депутатів скасувати недоторканність / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський закликав народних депутатів ухвалити президентський законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів, №7203).

Як передає кореспондент УНІАН, з таким закликом до депутатів він звернувся під час засідання Верховної Ради України, на якому триває розгляд відповідних конституційних змін.

"Австралія, Велика Британія, Іспанія, США, Канада, Німеччина, Австрія - це не повний список країн, в яких парламенти не мають імунітету від кримінальних злочинів", - заявив він.

Відео дня

Зеленський звернувся до депутатів ВР: "Просто зробіть те, що ви обіцяли довгі роки людям, простим українцям. Скасування (депутатської - УНІАН) недоторканності вимагає зараз 90% громадян України, і я дуже не раджу перевіряти вам достовірність цієї цифри наживо і дивитись, скільки саме з них прийде під стіни ВР. Я вірю у вас, я вірю у партію "Слуга народу", я вірю в кожну партію 9-го скликання", - підкреслив він.

Читайте такожЗеленський про скасування недоторканності, що затягнулося на 20 років: депутати винайшли вічний двигун

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада направила до Конституційного суду для отримання висновків два законопроекти про внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

20 вересня 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову про подальшу роботу над президентським законопроектом про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів (№7203/П1). Відповідно до неї, ряд парламентських комітетів мали опрацювати пропозиції та поправки до відповідного законопроекту.

Того ж дня депутати не підтримали проект постанови №6773/П1, що стосувався подальшої роботи над законопроектом в частині скасування депутатської недоторканності №6773, який ініціювали понад 150 депутатів.

Вночі 30 серпня цього року Верховна Рада попередньо схвалила проект закону №7203. За постанову про попереднє схвалення цього законопроекту проголосували 363 народних депутата із 393 зареєстрованих у сесійній залі. Проти цього рішення не проголосував ніхто з депутатів, утримався один.