Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» (№ 1066).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 228 народних депутатів України при необхідному мінімумі в 226) голосів, з яких 224 - із фракції «Слуга народу і 4 - позафракційні. Не голосували за законопроект всі інші фракції та група «За майбутнє» в повному складі.

Даний закон спрощує порядок прийняття на державну службу та звільнення з неї, в ньому передбачено підвищення відповідальності державних службовців за досягнення результатів їхньої діяльності.

Відео дня

Народний депутат Олександр Корнієнко повідомив на засіданні парламенту, що в законі залишено норму про те, що дія Кодексу законів про працю розповсюджується на державних службовців.

Законом передбачено, що з особою, яка призначається на посаду державної служби, може бути укладено контракт про проходження державної служби. Також визначено, що такий контракт укладається на строк до 3 років.

Корнієнко наголосив, що пропрацьовано питання про контракт на державній службі.

«Ми запланували, що 7% можуть бути на контракті», - сказав депутат і додав, що йдеться про понад 14 тисяч людей, які можуть працювати на контракті.

Читайте такожРада прийняла закон про зміни в Prozorro, який називають «другою закупівельною революцією»

За його словами, контракт потрібен тоді, коли йдеться про роботу над якимось проектом.

«Якщо ми говоримо, наприклад, про реформу у сфері цифрових трансформацій, яку ми зараз будемо запроваджувати, то такі фахівці не будуть 20 років працювати, а вони зроблять проект, перезапустять і підуть працювати десь далі», - зазначив депутат.

Відповідно до закону, керівник центрального органу виконавчої влади звільняється з посади Кабінетом міністрів за поданням глави уряду або міністра, який спрямовує та координує діяльність такого органу.

Даним законом передбачено, що Секретаріатом Кабінету міністрів України керує Державний секретар Кабінету міністрів, який призначається на посаду Кабміном згідно із законодавством про державну службу строком на п’ять років з правом повторного призначення.

Державний секретар Кабміну звільняється з посади урядом за поданням прем’єр-міністра з підстав, передбачених законодавством про державну службу.

Відповідно до закону, державні службовці Секретаріату Кабінету міністрів призначаються на посаду та звільняються Державним секретарем Кабміну, крім тих, які призначаються на посаду та звільняються з посади Кабміну у порядку, визначеному законодавством про державну службу. Інші працівники Секретаріату Кабінету міністрів призначаються на посаду та звільняються з посади у порядку, визначеному трудовим законодавством.

Законом визначено, що рішенням конкурсної комісії визначаються кандидатури на зайняття посад державної служби, які набрали найбільшу загальну кількість балів за результатами складання загального рейтингу кандидатів (не більше п’яти осіб на одну посаду) для вибору суб’єктом призначення або керівником державної служби переможця конкурсу.

Результатами конкурсу є визначення суб’єктом призначення або керівником державної служби переможця (переможців) конкурсу.