Суд задовольнив клопотання адвокатів "регіоналів" / УНІАН

Вищий антикорупційний суд не розглядатиме кримінальне провадження щодо ухвалення 16 січня 2014 року так званих «диктаторських» законів.

Як передає кореспондент УНІАН, судді ВАКС задовольнили клопотання адвокатів обвинувачуваних у справі екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, колишніх народних депутатів Сергія Гордієнка (КПУ) та Олександра Стояна (Партія регіонів) щодо визначення підсудності цього провадження.

Читайте такожСуд ЄС скасував тільки минулорічні санкції проти Януковича

Відео дня

Згідно з рішенням ВАКС, питання про те, який саме суд розглядатиме справу, визначить колегія із 5 суддів Апеляційної палати Вищого антикорсуду.

У своєму рішення судді керувалися змінами до закону про Вищий антикорупційний суд, які набули чинності 22 вересня. Згідно зі змінами, до підсудності Вищого антикорсуду належать справи, які розслідувало НАБУ, а оскільки цю справу розслідувала Генпрокуратура, то вона не підсудна ВАКС.

Кримінальне провадження за обвинуваченням Єфремова, Гордієнка та Стояна в організації ухвалення «диктаторських» законів ГПУ спочатку передала до Печерського райсуду Києва, згодом справа була передана до Солом’янського райсуду, оскільки у Печерському суді не змогли знайти суддів, які б на етапі досудового розслідування не були слідчими суддями у ній.

У Солом’янському суді ця справа 2,5 роки фактично не розглядалася, і на початку вересня 2019 року, після початку роботи ВАКС, була передана разом з іншими до Вищого антикорсуду.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня 2014 року Верховна Рада VII скликання ухвалила так звані «диктаторські закони», спрямовані на перешкоджання проведенню мирних акцій протесту, за які насправді проголосувала менше кількість депутатів, ніж необхідно для прийняття законів.

Генпрокуратура відкрила провадження за ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) та 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

У 2015 році у справі було повідомлено про підозри колишнім президенту Віктору Януковичу, першому заступнику голови Верховної Ради Ігорю Калєтніку, голові фракції Партії регіонів Єфремову, голові Лічильної комісії Володимиру Олійнику та 11 народним депутатам VII скликання.

Стосовно Єфремова, Гордієнка та Стояна обвинувальний акт направлено до суду. 8 підозрюваних переховуються від слідства та оголошені в розшук.

У серпні 2019 р. заступник генпрокурора Юрія Луценка Сергій Кізь закрив кримінальне провадження проти Калєтніка.

Єфремов також є обвинуваченим у провадженні про державну зраду та інших злочинах проти держави. Цю справу розглядав Старобільський райсуд. 8 липня цього року Верховний суд за клопотанням адвокатів Єфремова ухвалив рішення, згідно з яким надалі його судитимуть у Києві. 18 вересня Старобільський райсуд скасував рішення про утримання Єфремова під цілодобовим домашнім арештом.