Депутати звернулися до НАБУ щодо будівництва Шулявського мосту / УНІАН

Шестеро депутатів Київської міської ради звернулися до Національного антикорупційного бюро України щодо можливих зловживань Київського міського голови Віталія Кличка під час будівництва Шулявського шляхопроводу.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне звернення вони занесли сьогодні до приймальні НАБУ. Під зверненням поставили підписи: Ілля Сагайдак, Юрій Вахель, Олексій Руденко, Святослав Кутняк, Прохор Антоненко і Олександр Поживанов.

Читайте такожЗабудовник і партнер мера Кличка Микитась затягує ремонт Шулявського мосту (відео)

Відео дня

Автори звернення вважать, що Кличко сприяє розкраданню коштів громади, які виділені на будівництво інфраструктурних об’єктів міста. «У минулому році було проведено тендер на будівництво нового шляхопроводу на Шулявці. На цьому тендері через змову виграла компанія, що належить до орбіти колишнього народного депутату Микитася. Антимонопольний комітет довів змову в ході тендеру, довів, що були надані підроблені документи про те, що дві фірми, які вийшли у фінал конкурсу, були між собою пов’язані. Попри те Кличко попросив стовідсоткову передплату для будівництва шляхопроводу для компанії, що виграла тендер. Після того, як фірма-забудовник отримала майже всю передплату, а це 600 млн грн, станом на сьогодні виконано лише 10% робіт. А решту суми підрядник направив на свої комерційні проекти, а саме на частину будівлі заводу «Арсенал», де зводить торговельно-розважальний центр за гроші київської громади», - сказав Сагайдак.

Крім того, за його словами, після цього мер Києва направив додатково 114 млн грн на фінансування Шулявського шляхопроводу. «Це - злочин, оскільки немає жодного обгрунтування кошторису. Це просто хочуть вкрасти гроші. І виходить так, що забудовник із 600 млн виконав роботи на 46 млн, а йому додали ще 114, а жодного руху на будівельному майданчику немає. Все це свідчить про конфлікт інтересів та крадіжку грошей», - заявив Сагайдак.

Читайте такожАктивісти очікують, що Окружний адмінсуд Києва найближчим часом винесе рішення у справі щодо скасування затвердженого проекту Шулявського шляхопроводу (фото, відео)

Також депутат Київради додав, що Кличко хоче провести «останню комерційну сесію Київради». «Якщо сесію буде проведено і Кличко ще додатково виділить 230 млн на Шулявський шляхопровід, ми почнемо процедуру оголошення йому недовіри», - пообіцяв він.

Сагайдак також заявив, що кошти, які мали б бути вкладені у будівництво шляхопроводу, генпідрядник розмістив на трирічний депозит. «Якщо ви тільки порахуєте відсотки, то це величезна сума. Кошти, які мали б іти на будівництво, підрядник витратив на придбання корпусу заводу «Арсенал», отримавши кредит в банку, де розмістив кошти на будівництво шляхопроводу на депозиті. Корупція Кличка в тому, що 600 млн - це вичерпна сума для будівництва шляхопроводу. Але він дофінансовує будівництво шляхопроводу, яке ведуть підставні фірми. І це вже було з іншими об’єктами — парк «Наталка», скляний міст. Тепер — Шулявський шляхопровід», — заявив Сагайдак.

Інший депутат Київради Антоненко зазначив, що кримінальне провадження щодо зловживань під час будівництва Шулявського шляхопроводу було відкрито ще у грудні 2018 року, але воно не розслідувано. Депутат сподівається, що зараз НАБУ по-іншому підійде до цієї справи, і вона буде розслідуватися.

Своєю чергою, депутат Київради Олександр Поживанов зауважив, що після демонтажу верхньої частини Шулявського шляхопроводу роботи фактично припинилися. «Незважаючи на те, що Кабмін погодив повну передоплату, роботи не проводяться», - сказав він.

Він також висловив сподівання, що правоохоронні органи належно розслідують оборудку з розкраданням грошей київської громади на цьому будівництві.