Ілюстрація / REUTERS

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав Мінські угоди «самодостатнім і основоположним» документом.

Про це він сказав журналістам, відповідаючи на запитання власного кореспондента УНІАН у РФ, чи згодні в Кремлі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, який порівняв «Мінськ-2» з «меморандумом Козака», яким передбачалося врегулювати придністровський конфлікт шляхом федералізації Молдови.

Читайте такожЗеленський розповів, про що говорив із Лавровим

Відео дня

"Мінські угоди - це самодостатній і основоположний у плані внутрішньоукраїнського врегулювання документ", - зазначив Пєсков.

Він уточнив, що це єдиний документ, під яким стоять підписи представників і країн-гарантів, і України, і представників «Л/ДНР».

«Тому в цьому випадку не має значення, з чим порівнювати Мінські домовленості, в цьому випадку важливо, що врегулювання внутрішньоукраїнської проблеми може відбуватися винятково шляхом виконання тих зобов'язань, які зафіксовані в Мінських домовленостях», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, в інтерв'ю російській газеті «Коммерсант» від 26 вересня Лавров вперше порівняв окупований Донбас з Придністров'ям, а Мінські угоди - з документом про федералізацію.

Він наголосив, що йдеться не тільки про «особливий статус».

«Не тільки статус. Мається на увазі відновлення контролю України над усім цим регіоном при поважанні його особливого статусу. Це дуже схоже на Придністров'я, між іншим», - сказав Лавров.

Відповідаючи на запитання, чи не стане Донбас «назавжди» Придністров'ям, де через десятиліття не передбачається врегулювання, Лавров відповів: «Щодо Придністров'я, на відміну від Донбасу, немає документа, який був би аналогічний Мінським домовленостями. Вірніше, він був, але не затверджений - «меморандум Козака» (План врегулювання придністровського конфлікту через федералізацію Молдови, підготовлений в 2003 році тодішнім заступник голови адміністрації президента РФ Дмитром Козаком)».

При цьому на запитання, чи йдеться про федерацію, Лавров сказав, що «це можна по-різному називати».