Питання обігу землі – одне за найгостріших у суспільстві - Батенко / фото прес-служби політика

На цьому під час засідання Погоджувальної ради парламенту наголосив співголова депутатської групи «За майбутнє», голова УКРОПу Тарас Батенко.

«Ми як депутати-мажоритарники постійно спілкуємося з виборцями і відчуваємо ту напругу в суспільстві, яку викликає питання продажу землі. Судячи із соціологічних опитувань, десь 70% населення України – проти. Наша депутатська група занепокоєна ситуацією навколо планів Уряду започаткувати обіг землі», – наголосив Тарас Батенко.

Зокрема, за його словами, виникають сумніви щодо того, чи вдасться повноцінно досягти декларованого Урядом недопущення іноземців до набуття права власності на українську землю. Адже де-факто у них залишається право придбавати її через компанії, створені на території України.

Відео дня

«Небезпеку становить і той факт, що законопроект, який запропонований Кабміном, допускає право власності на землю сільськогосподарського призначення громадян і компаній з країни-агресора, що недопустимо в державі на п’ятому році війни. Пропонований Урядом механізм санкцій, очевидно, є недосконалим і створює корупційний елемент та передбачатиме шпарини для заволодіння українською землею представниками РФ. Ми вважаємо встановити на це повну заборону», – зауважив депутат.

Крім цього, Тарас Батенко звернув увагу і на можливість безконтрольного зняття обмежень на зміну цільового призначення сільськогосподарських угідь. На його переконання, повна втрата контролю держави за зміною цільового призначення сільгоспземель є недопустимою.

«Ми повинні чітко визначити і погодити з кожною українською родиною, з агробізнесом ті запобіжники, які гарантуватимуть, що земля залишиться нашим громадянам», – звернув увагу Тарас Батенко.

І наголосив, що важливо встановити нижню межу стартової вартості землі не на рівні нормативної оцінки, а на рівні ринкової ціни, враховуючи таку ж ціну в сусідніх країнах.

За словами Тараса Батенка, група «За майбутнє» підтримує проведення всеукраїнського референдуму з питання відкриття ринку землі.