Глава Укроборонпрому Абромавічус порушує литовські закони, працюючи в Україні / Фото УНІАН

Генеральний директор українського державного концерну «Укроборонпром» порушує законодавство Литви, перебуваючи на своїй посаді в Україні. Санкцією за таке порушення може бути позбавлення Абромавічуса литовського громадянства.

Відповідно до закону Республіки Литва «Про громадянство», кожен литовський громадянин зобов'язаний отримати дозвіл Уряду Литви на вступ на державну службу в іншій країні. Як відомо, генеральний директор українського державного концерну «Укроборонпом» (національного монополіста з виробництва і торгівлі озброєннями) Айварас Абромавічус, в порушення законів України, є подвійним громадянином – він отримав українське громадянство, зберігши свій литовський паспорт. Тим не менш, за даними інформованого джерела УНІАН в правоохоронних органах Литви, Абромавічус не став навіть запитувати дозволу уряду своєї Батьківщини на роботу в «Укроборонпромі» (як і раніше – на роботу міністром економіки України). Таким чином, працюючи генеральним директором українського державного оборонного підприємства під час війни, подвійний громадянин Абромавічус порушує одночасно і литовські, і українські закони.

Читайте такожАбромавічус досі має подвійне громадянство і незаконний допуск до держтаємниць - ЗМІПричина безкарності Абромавичуса з литовської сторони, за словами джерел УНІАН, може пояснюватися його тісними зв'язками з чинним міністром закордонних справ Литви Лінасом Линкявичусом. Причини, по яким Абромавічус, будучи громадянином іншої держави, в даний час очолює всю українську оборонну промисловість і претендує на доступ до державної таємниці, на даний момент невідомі. УНІАН звернувся з відповідним запитом до Офісу Президента та Служби безпеки України.

Відео дня

У Міністерстві внутрішніх справ Литви у відповідь на запит УНІАН про Абромавичуса заявили, що не можуть відповісти на питання про те, є чи немає у Абромавичуса дозвіл на роботу в Україні «у відповідності з Європейським Регламентом про захист персональних даних» (EU General Data Protection Regulation). Це формулювання викликає подив юристів – оскільки Абромавічус, очолюючи державну компанію є публічною персоною, і таким чином, на нього не можуть поширюватись норми цього Регламенту. Більш того, враховуючи цю обставину, раніше МВС Литви офіційно підтвердило УНІАН наявність у Абромавичуса наявність литовського громадянства. Раптова зміна ставлення литовських чиновників до подвійного громадянства Абромавичуса, який опинився на вельми «хлібному» місці глави українського держконцерну саме по собі наштовхує на певні роздуми. У даний момент Агентство очікує від чиновників МВС Литви пояснень з даного питання.

Між тим, як пояснили опитані УНІАН литовські журналісти, Абромавічус нібито вдався до певної маніпуляції з законом – мовляв, він працює в Україні, будучи громадянином України, а не Литви (в самій Литві подвійне громадянство теж заборонено. Є дуже вузький список винятків з цього правила, під яке потрапляє Абромавічус – його прадід у роки радянської окупації емігрував з Литви до Бразилії, що нібито дає Абромавичусу право зберегти множинне громадянство).

«Аргумент про те, що особа, яка має громадянство іншої держави, не потребує дозволу уряду Литви вступати на державну службу іншої держави, є нікчемним», - стверджує авторитетний фахівець з конституційного права Литви, колишній суддя Конституційного суду Республіки Литва, суддя-доповідач у справі щодо конституційності Закону про громадянство Литви, професор конституційного права Вітаутас Синкявичюс. - «Пояснення, що, якщо громадянин Литви має ще й громадянство іншої держави, він або вона може вступити на службу в цій державі без дозволу уряду Литви, передбачає, що литовський громадянин, який також є громадянином іншої держави, скажімо, наприклад, надходить на військову службу в цій іншій державі, а ця держава оголошує війну Литві, і тоді він бореться зі зброєю в руках проти держави Литви. І що, він залишається громадянином Литви? Абсурд. Щоб уникнути подібних ситуацій закон встановив: перед вступом на службу в іншій державі литовський громадянин повинен отримати дозвіл від уряду Литви. І якщо він його не отримує, він втрачає громадянство Литовської Республіки».

Сам Айварас Абромавічус в останню добу не відповідає на дзвінки кореспондентів УНІАН. Агентство направило йому офіційний запит з проханням прокоментувати цю неприємну ситуацію, і, нарешті, визначитися, яке громадянство – України чи Литви – генеральний директор однієї з найбільших українських «годівниць», «Укроборонпрому», залишить.