Діденко: Члени ЦВК після призначення є незалежними і повинні виконувати вимоги законів / фото УНІАН

Новообраний голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко заявив, що питання проведення виборів на тимчасово окупованих територіях має бути законодавчо врегульоване.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу.

"Для того, щоб провести вибори на тимчасово окупованих територіях, потрібні відповідні умови, як безпекові, так і ті, що є основними, - це питання має бути законодавчо врегульовано. В тих умовах, які є в нас зараз, вибори на тимчасово окупованих територіях - це питання не до ЦВК, а до законодавця. ЦВК є правозастосовним органом. І ми не можемо чогось припускати зараз. Я вважаю, що рано чи пізно вибори будуть проведені на всій території України і вона буде звільнена", - наголосив голова Центрвиборчкому.

Відео дня

Читайте такожЗеленський розповів, за яких умов Україна погодиться на вибори на окупованому Донбасі

На запитання журналістів, чи вплине на роботу ЦВК те, що на три з чотирьох керівних посад комісії обрали висуванців від фракції "Слуга народу", Діденко відповів так: "Члени ЦВК після призначення є незалежними і повинні виконувати вимоги законів і поза партійною позицією. В мене дуже велике прохання: не навішувати ярлики на членів Комісії, а звертати увагу на їхні професійні якості та рішення, які вони ухвалюватимуть, а не на суб'єкта подання".

За його словами, вже завтра Комісія проведе друге засідання, на якому розгляне низку поточних питань, зокрема, щодо відшкодування витрат політичним партіям, визнання обраним та реєстрації народним депутатом Олександра Копиленка, а також виключення зі списків кандидатів в народні депутати тих осіб, які були обрані членами ЦВК.

Як повідомляв УНІАН, 13 вересня Верховна Рада достроково припинила повноваження всього складу ЦВК.

3 жовтня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання про призначення нових членів ЦВК.

Президент пропонував призначити на посади членів ЦВК Оксану Боярчук, Юрія Буглака, Олену Гатаулліну, Андрія Гевка, Вікторію Глущенко, Віталія Греня, Олега Діденка, Сергія Дубовика, Андрія Євстігнєєва, Ірину Єфремову, Олександру Кармазу, Павла Любченка, Юрія Мірошниченка, Володимира Перепелюка, Віталія Плукаря, Сергія Постівого та Юрія Фрицького.

Сьогодні, 4 жовтня, Верховна Рада призначила новий склад ЦВК.