Шевчук хоче запропонувати реформу суду / фото УНІАН

Поновлений Окружним адмінсудом Києва на посаді судді й голови Конституційного суду Станіслав Шевчук заявив, що по-новому керуватиме Конституційним судом і не піде на жодні компроміси й «договорняки».

Про це він написав у Facebook.

Шеувчук стверджує, що до його відсторонення від посади в КС був вплив певних політичних груп.

Відео дня

«Мій попередній досвід було спрямовано на наукову й інтелектуальну роботу, а тут я опинився посеред процесів, які не мають до юриспруденції жодного стосунку. Суд був поділений на фракції, які намагалися встановити контроль над Судом. Я звернувся до суддів з пропозицією забути про фракції і перейти до своєї безпосередньої роботи. Моя помилка полягала в тому, що я не розумів, з ким маю справу, що частина суддів не здатні на творення і продукування рішень, а метою їх призначення і було забезпечення контролю над Судом в інтересах певних груп», - зазначив Шевчук.

За словами Шевчука, другою помилкою було те, що він намагався «знайти компроміс з цими фракціями всередині Суду, замість того, щоб говорити про проблему публічно і залучити до її розв‘язання суспільство, оскільки саме суспільство в умовах непрацюючого Конституційного Суду є головним заручником цих внутрішніх чвар».

Читайте такожКСУ почне розгляд справи, яку намагався заблокувати колишній його голова Шевчук

«Сукупність цих помилок, помножена на системні проблеми Суду і привела до ганебного результату 14 травня», - вважає він.

При цьому Шевчук запевнив, що тепер по-новому керуватиме Конституційним судом.

«Перед вами новий Суддя і новий Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук, який не піде на жодні зовнішні і внутрішні договорняки, не шукатиме компроміси поза публічним порядком і без участі суспільства. Хто із суддів Конституційного Суду не буде готовий до таких правил, має подати у відставку», - зазначив він.

Шевчук також заявив, що запропонує нову конституційну реформу, «яка створить передумови для ефективної роботи КС... Рішення мають ухвалюватись в установлені терміни, буде введено єдині прозорі процедури призначення й імпічменту судді КС».

Як повідомляв УНІАН, 14 травня судді Конституційного суду проголосували за звільнення Шевчука з посади судді КС, який з 21 лютого 2018 року було головою Конституційного суду.

Шевчука було звільнено на підставі висновку постійної комісії з питань регламенту й етики КС. У висновку, зокрема йшлося про те, що Шевчук всупереч закону призначив для себе позаштатних радників на громадських засадах, що фактично призвело до незаконного створення паралельної організаційної системи забезпечення діяльності голови КС.

Новим головою Конституційного суду було обрано Олександра Тупицького.

У червні слідчі Держбюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за фактом зловживання Шевчуком владою або службовим становищем (ч.1 ст.364 Кримінального кодексу).

11 жовтня Окружний адмінсуд Києва поновив Шевчука на посаді судді й голови Конституційного суду.