Невдовзі нардепи візьмуться за законопроект про незаконне збагачення / фото УНІАН

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зазначає, що Верховна Рада України може розглянути законопроект про незаконне збагачення наступного пленарного тижня (з 29 жовтня по 1 листопада).

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам у відповідь на запитання, чому парламент не розглядає цей законопроект.

Читайте такожДержава почне платити за доноси на корупціонерів: Рада прийняла закон

Відео дня

Арахамія зауважив, що законопроект щодо реформи органів суддівського врядування, до якого було багато поправок, зсунув тижневий порядок денний.

На зауваження щодо того, що законопроект про незаконне збагачення одного разу вже пропускався, депутат зазначив: «Одного разу його пропускали, дійсно, було дуже багато питань стосовно третіх осіб. І в залі було багато суперечок щодо цього. Ми створили робочу групу. Вони зараз опрацьовують».

На запитання, коли парламент може розглянути цей законопроект у другому читанні, Арахамія припустив: «Наступного пленарного (тижня – УНІАН)».

Як повідомляв УНІАН, 11 вересня Верховна Рада 237 голосами ухвалила в першому читанні президентський проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№ 1031).

1 жовтня парламентський комітет з питань антикорупційної політики, розглянувши понад 300 поправок, рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект в другому читанні.

Під час обговорення члени комітету підтримали поправку до законопроекту щодо зниження порогу для настання кримінальної відповідальності за незаконне збагачення з 15 до 6,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За словами голови комітету Анастасії Красносільської, повернутись до цього рішення вона запропонувала через позицію Міжнародного валютного фонду з приводу того, що відповідальність за незаконне збагачення має бути ширшою, а, відповідно, і поріг нижчим.

На знак протесту щодо такого рішення комітету народні депутати від "Опозиційної платформи - За життя" та "Батьківщини" залишили засідання, наголосивши, що ніхто не має права втручатись у роботу народних обранців.