Понад 600 науковців, вчених, академіків, аграріїв, представників територіальних громад, політиків, правників, експертів та студентів – учасників міжнародної науково-практичної конференції «Земля – потенціал енергетичної, економічної та національної безпеки держави» впродовж 2 днів обговорювали актуальні проблеми економіки країни пов’язані з ініціативою Уряду та депутатів запустити ринок землі в Україні. 

Ця щорічна конференція, яка проходить на базі Вінницького національного аграрного університету, є традиційним майданчиком для обговорення актуальних проблем економіки та політики країни.

Відео дня

«Цього року вона набула особливого значення підкреслив академік НААН України, голова Селянської спілки України Григорій Калетнік, - адже тепер ми говоримо про надзвичайно важливе для національної безпеки України – умови та моделі запровадження ринку землі. Сьогодні наше головне завдання обговорити усі застереження, перестороги, ризики та правила аби забезпечити успішний розвиток держави, а не її втрату. Очевидним є факт, що запропоновані законопроєкти Урядом та народними депутатами України, щодо відкриття ринку землі, не спрямовані на розвиток економіки, на покращення умов діяльності українських фермерів, сільськогосподарських підприємств, особистих селянських господарств та українського села в цілому. Законопроєкти, на жаль, направлені виключно на торгівлю і спекуляцію землею.»

На пленарному засіданні заслухали понад 20 доповідей, кожна з яких стосувалася різних напрямків питання впровадження ринку землі.

Так, д.е.н., заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Ольга Ходаківська розглянула неоліберальні підходи до формування моделей ринкового обігу земель.

Вона акцентувала, що Уряду варто обрати модель, над якою активно працюють експерти та науковці і яка націлена на формування потужного середнього класу на селі та недопустить продаж землі іноземцям. 

Неактуальною вважає тему ринку землі народний депутат України Микола Кучер. На питання: «Чи потрібно сьогодні впроваджувати ринок землі?» - однозначно відповідає: «Ні!». Тим паче, що проти продажу землі виступає 73% українців, 90% - проти продажу нашого національного багатства іноземцям. 

Своїм досвідом розвитку земельної реформи та ринку землі поділились  закордонні колеги з Болгарії та Латвії: доктор юридичних наук Пловдівського аграрного університету Болгарії Мінко Георгієв та д.е.н., професор, Університету Латвії Джекабсоне Сандра. 

Недоліки у законодавстві своїх країн науковці вважають результатом поспішної реформи, від чого застерігають і нас. 

Надзвичайно аргументованим, з точки зору відповідності законопроєктів про ринок землі Конституції України, був виступ відомого правника, члена Європейської комісії «За демократію через право» Марини Ставнійчук: «У той час, як весь світ живе правами людини, серед яких пріоритетним правом є право на майбутнє – ми сьогодні хочемо продати найцінніше, що у нас є – землю. Не можна допустити, щоб наші діти і онуки стали найманцями на своїй землі», - закликала Ставнійчук усіх, кому не байдужа доля країни.

«Земля - дуже сильний збудник напруги у суспільстві», - заначив у своєму виступі професор ВНАУ, народний депутат України декількох скликань Григорій Заболотний. Ми проти поспішних, необдуманих рішень.

З глибоким аналізом проблем обігу земель в Україні, роз’ясненням усіх ризиків та загроз, що закладені у законопроєктах виступив академік НААН України, голова Селянської Спілки України Григорій Калетнік: «Допуск до ринку землі юридичних осіб, на початковому етапі, – це, по суті, відкриття продажу землі іноземцям, адже визначити кінцевого бенефіціара практично неможливо. 

Не ринок землі сьогодні на часі, а серйозна програма  економічного розвитку. Земля в руках українця - це Продовольча і Національна безпека держави! Необхідно прописати запобіжники, які збережуть землю для наших дітей, для держави, аби вона не зникла з карти Світу».

Думку молоді на конференції висловив магістр ВНАУ Дмитро Красиленко, який наголосив, що молодь сьогодні хоче жити у власній країні, працювати, розвивати її економіку: «Наша земля - безцінна, а владі варто звернути увагу на досвід Англії, Ізраїлю, Канади, США та інших країн, які залишили землю у державній власності і передають в оренду ефективним землекористувачам, і результати мають відомі! 

Андрій Шинькович, голова Асоціації народних депутатів України, визначив у своїй доповіді, що рівень зацікавленості іноземців українською землею як продовольчим та економічно вигідним ресурсом, сьогодні критично високий, що є дуже небезпечним для України. 

Думку фермерів та сільгосптоваровиробників висловили Павло Каленич, директор агрофірми СТОВ «Ольгопіль», досягнення якої відомі та Сергій Лановик, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області, які подякували за великий заряд енергії, отриманий на конференції, відчуття єдиної думки виробничників, науковців, громадських діячів і особливо молоді, на новий етап боротьби, у який увійшли дрібні і середні фермери. 

Підсумком роботи конференції стала ухвала резолюції та проєкт Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, який містить обмежувальні норми, що не допускають обезземелення селян і зниження рівня Продовольчої безпеки України.