Іван Баканов / Фото УНІАН

Голова Служби безпеки України Іван Баканов вважає, що народні депутати мали б заходити у сесійний зал парламенту «в принципі без телефонів».

Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому» в контексті останніх скандалів з оприлюдненням телефонних листувань народних депутатів.

Відео дня

Читайте такожСкандальне листування в Раді: прокуратура допитала нардепа Медяника

Так, відповідаючи на запитання про те, зокрема, історія з начебто доплатами у конвертах спливла через те, що депутати від «Слуги народу» стали жертвами пранкерів, які і злили інформацію у мережу, і чи втручатиметься у це СБУ, Баканов заявив:

«Це питання поки не до СБУ, а до керівника фракції і до самих депутатів. Я не розумію, навіщо взагалі вони переписуються з кимось, особливо в залі Верховної Ради. На сьогодні настільки все діджиталізовано, що всі повинні пам’ятати: там на балконі (ложа преси, - ред.) стоїть людина з супероптикою і бачить текст на екрані. Я би запропонував заходити до зали Верховної Ради, в принципі, без телефонів. Це б менше відволікало від роботи. Погодьтеся, ви б не терпіли у себе в редакції працівника, який цілий день в телефоні? То чому депутатам можна?».

При цьому голова СБУ повідомив, що не давав доручення розшукати пранкера Джокера, який переписувався з народним депутатом Миколою Тищенком від імені генерального прокурора Руслана Рябошапки: «Я такого доручення не давав. Важливіше питання до тих людей, які переписувалися, а не до пранкера. Хочу нагадати, що депутати мають статус недоторканних, і ми не маємо права працювати щодо них. Але ми чекаємо 1 січня 2020 року, коли вони цей статус втратять. На сьогодні пранкер Джокер не зробив нічого такого, що б могло привернути увагу Служби безпеки».

Водночас на запитання, чи зацікавив СБУ нібито факт доплат в конвертах, Баканов відповів: «Ці історії на сьогоднішній день не підтверджені. Але, якщо це правда, то це - тривожний сигнал. З іншої точки зору, я вважаю, що платню депутатам потрібно підняти, привести її у відповідність до заробітної плати, яка дозволяє жити, не відволікаючись на побутову економію. Так само, як і працівникам Служби безпеки».