Урсула фон дер Ляєн / REUTERS

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступає за продовження економічних санкцій проти Росії, чинність яких спливає 31 січня 2020 року.

Про це вона сказала під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським, повідомили УНІАН у прес-службі глави держави.

Зеленський привітав очільницю Єврокомісії з початком роботи нового складу Єврокомісії та побажав успіхів у реалізації визначених пріоритетів.

Відео дня

«Сподіваюся, що за вашого лідерства провідна роль Європейського Союзу у підтримці реформ та захисті територіальної цілісності і суверенітету України лише зміцнюватиметься», – заявив Зеленський.

Він запевнив президента Єврокомісії у незмінності євроінтеграційного курсу держави та поінформував про результати активізації реформ в Україні та виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

Сторони погодилися продовжувати реалізацію домовленостей, досягнутих під час 21-го саміту Україна – ЄС. Йшлося, зокрема про перспективи укладення угоди між Україною та Євросоюзом про так званий промисловий безвіз і візит відповідної оціночної місії в Україну на початку наступного року.

Читайте такожЗеленський: тиск і санкції проти РФ мають тривати до повної деокупації всіх територій України

Фон дер Ляєн підтвердила готовність ЄС і надалі підтримувати Україну в процесі реформ, а також співпрацювати у контексті надання Україні макрофінансової допомоги.

Крім того, президенти обговорили безпекову ситуацію на Донбасі. Зеленський поінформував очільницю ЄК про перебіг підготовки до зустрічі лідерів у Нормандському форматі.

Своєю чергою, фон дер Ляєн запевнила, що ЄС продовжуватиме безумовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

«Санкції ЄС залишатимуться прив’язаними до повного виконання Мінських домовленостей і мають бути продовжені під час наступного засідання Європейської ради», - зауважила вона.

Також сторони узгодили графік політичного діалогу та пріоритети двосторонньої співпраці на найближчі місяці. Зеленський запросив співрозмовницю відвідати Україну найближчим часом.

Як повідомляв УНІАН, 27 червня Рада ЄС до 31 січня 2020 року продовжила чинність економічних санкцій Європейського Союзу, які пов'язані з фінансовим, енергетичним та оборонним секторами Росії.