Президент Володимир Зеленський \ REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що під час липневої телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом не знав про блокування військової допомоги, а процедура імпічменту президента США не впливає на його роботу.

Читайте такожКількість сценаріїв на столі у Путіна в рази перевищує наші очікування - Зеркаль

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на спільній з прем’єр-міністром Королівства Швеція Стефаном Левеном прес-конференції у Києві.

Відео дня

На запитання, чи знав він про блокування військової допомоги з боку США під час телефонної розмови з Трампом у липні, Зеленський відповів: «Коли в мене була розмова, я про це не знав».

Крім того, на запитання, як впливає процедура імпічменту Трампа на його роботу як президента України, Зеленський відповів: «На мою роботу зараз це ніяк не впливає. Я думаю, що це більше впливає на роботу інституцій США. Тобто зараз, при всій повазі до нашого стратегічного партнера США, і ми вдячні за допомогу будь-яку, але у нас незалежна Україна і в нас більш пріоритетні проблеми».

Як повідомляв УНІАН, влітку американське видання Politico писало, що Трамп доручив своїй команді з питань національної безпеки переглянути програму з фінансування підтримки безпекової сфери України. Через перегляд програми призупинилася можливість використання передбачених у бюджеті США 250 млн доларів на безпекову допомогу Україні. Кошти не могли витрачатися, поки відбувався перегляд програми фінансування, і термін використання цих коштів спливав 30 вересня цього року.

12 вересня у Державному департаменті США заявили, що погодилися виділити затриману допомогу у сфері безпеки для України.

Між Білим домом і Конгресом розгорівся скандал після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де йшлося, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським, яка відбулась 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. У стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «за командою» інших країн.