Він також пояснив механізм блокування процесу обміну полоненими, який застосовує Кремль / фото УНІАН

Екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, волонтер Георгій Тука назвав найбільш ймовірне рішення, яке може бути прийняте на нормандському саміті 9 грудня.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Читайте такожЗустріч нормандської четвірки (онлайн-трансляція)

Відео дня

"До найбільш вірогідних можна віднести пункт по звільненню полонених", – заявив він, коментуючи список вимог законодавства України, з якими на саміт поїхав президент Володимир Зеленський.

Разом з тим Тука розповів про те, що до осені 2015 року "бували випадки, коли нашим хлопцям вдавалося звільняти своїх товаришів по службі в обмін на сигарети, на продукти або на медикаменти". "Але коли процес обміну став централізовано контролюватися представниками Росії, він перетворився виключно на політичний".

Він також пояснив механізм блокування процесу обміну полоненими, який застосовує Кремль. "Є частина людей, яких Росія постійно включає в список зі свого боку на передачу, але ці люди, вже засуджені, відбуваючи покарання в Україні, самі категорично відмовляються переміщатися в РФ, або на неконтрольовану територію Донбасу. Тим не менше, Росія весь час включає їх у список, і таким чином блокує процес обміну".

Ще один спосіб блокування, за словами волонтера, такий: "Українська сторона має інформацію про цілий ряд людей, що знаходяться в полоні. Ми неодноразово надавали інформацію, де саме містяться ці люди, але їх постійно викреслюють зі списку з відміткою: "місцезнаходження не встановлено". Оскільки українська сторона, ні міжнародний Червоний хрест" допуску туди не мають, процес практично блокується", – констатував він.