Глава МЗС зазначив, що не хоче говорити про формулою обміну та кількості осіб / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що Україна готова погодитись на серйозні компроміси під час наступного обміну утримуваними особами, який має відбутися до кінця цього року, задля повернення максимальної кількості українців.

Про це Пристайко сказав в інтерв’ю УНІАН.

Глава МЗС зауважив, що не хоче говорити про формулу обміну і кількість осіб, яких українська сторона планує віддати для повернення утримуваних українців.

Відео дня

«Я не хочу називати ці цифри. Я знаю їх. Але я не хочу спеціально називати, тому що вони не такі прості, як минулий раз. Це не точні цифри. Теперішній обмін вимагає більш гнучкого підходу, і буде нерівна кількість людей. Це просто залежить від того, яка межа можливого переговорних команд», - наголосив Пристайко.

При цьому міністр відзначив, що Україна готова до компромісів.

«Ми готові до дуже серйозних компромісів для того, щоби забрати максимальну кількість наших людей», - підкреслив Пристайко.

Глава МЗС підтвердив, що новий обмін утримуваними особами, який планується узгодити в Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, передбачається здійснити до кінця поточного року. Цей процес обміну він назвав «більш чутливим».

Пристайко сказав, що українська сторона намагалася врахувати і внести до списків на обмін усіх відомих осіб, які позбавлені волі.

«Ми говоримо про тих, що знаходяться на території Криму, і Росії, і за межами лінії дотику», - уточнив міністр.

Читайте такожСлідство не виключає причетності Росії до вбивства Шеремета - Аваков

За його словами, ці українці умовно поділені на три категорії, але «для нас це велика частина всіх погоджених прізвищ».

Крім того, міністр додав, що є частина людей, які не включені у ці списки на обмін, і вони вважаються зниклими безвісти.

«Поки місія Червоного Хреста не прибуде на ту сторону, не перевірить і не доведе, чи ці люди живі, чи ні, до цього часу у нас буде зберігатися відчуття, що ми когось забули, про когось ще не згадали і хтось ще має бути забраний і обміняний», - додав глава МЗС.

Він зазначив, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста наступного тижня спробують потрапити на окуповану частину Донбасу, щоби з’ясувати долю зниклих безвісти осіб та відвідати «кожного затриманого і утримуваного там».

Повний текст інтерв'ю буде опубліковано на сайті УНІАН.

Як повідомляв УНІАН, в комюніке за результатами саміту в «нормандському форматі» вказано, що лідери України, Німеччини, Франції та РФ заохочують Тристоронню контактну групу сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов’язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу «всіх на всіх», починаючи з «усіх встановлених на всіх встановлених».

10 грудня президент України Володимир Зеленський після завершення «нормандського саміту» заявив про погодження обміну, в рамках якого звільнять 72 українських заручника з ОРДЛО.

Пізніше представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська у коментарі УНІАН заявила, що Київ у рамках першого етапу обміну «всіх на всіх» розраховує на повернення 77 українських заручників з ОРДЛО.