Ілюстрація / REUTERS

Жахливий злочин у Сребрениці скоїли сербські фашисти за потурання і підтримки єльцинської Росії.

Про це в ефірі «Еспресо ТБ» заявив політолог, діяч російської опозиції Андрій Піонтковський.

Читайте такожПутін лякає Україну "другою Сребреницею" після повернення контролю над кордоном на Донбасі

Відео дня

«Жахливий злочин у Сребрениці скоїли сербські фашисти за потурання і підтримки Росії, тоді ще єльцинської Росії, а путінська Росія всіляко їх покривала й зірвала оголошення рішення Ради Безпеки ООН про визнання цього злочину актом геноциду. А зараз він раптом, звідкись, із глибини своєї пам'яті, згадав про Сребреницю. Ну, в нього вже старечий маразм - він на прес-конференції фактично зізнався, у відповідь на запитання журналіста, що його терористи вбили громадянина Грузії в Берліні, й довго дуже пояснював, який той був негідник і чому його треба було вбити», – нагадав політолог.

10 грудня Путін заявив, що на Донбасі начебто можливе повторення різанини як у боснійській Сребрениці в разі передавання Україні контролю над ділянкою російсько-українського кордону.

Різанина у Сребрениці – один із наймасштабніших воєнних злочинів у сучасній європейській історії, скоєний у ході Боснійської війни 13-22 липня 1995 року, що полягав у спланованому масовому вбивстві боснійськими сербами близько 8 000 боснійських мусульман чоловічої статі віком від 12 до 77 років. Завершені розгляди в міжнародних судах довели, що різанина в Серебриниці не була спонтанним явищем, а була наперед спланована і методично втілена. Наприкінці лютого 2007 року Міжнародний суд визнав різанину в Сребрениці геноцидом.

При цьому Росія виявилася єдиною країною, яка на засіданні Радбезу ООН у 2015 році наклала вето на резолюцію щодо геноциду в Сребрениці.