Володимир Путін / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін заявив, що у СРСР не було вибору, окрім як підписати пакт Молота-Ріббентопа, а Сталін «не заплямував» себе контактами з Гітлером.

Читайте такожПутін заявив, що Росія розбирається зі "споконвічно російськими територіями" в УкраїніПро це він сказав під час прес-конференції 19 грудня, відповідаючи на запитання про ініціативу Європарламенту відзначати День боротьби з тоталітаризмом, передає ТСН.

«Тоталітаризм – нічого хорошого, він гідний осуду. Рішення Європарламенту вважаю некоректним. Можна як завгодно піддавати анафемі сталінізм і тоталітаризм, але прирівнювати СРСР до Німеччини – верх цинізму», – заявив Путін.

Відео дня

Також він заявив, що Радянський союз останнім з усіх країн підписав з гітлерівською Німеччиною пакт про ненапад, всі інші підписали такі угоди раніше.

На його думку, у керівництва країни в цій ситуації не було іншого вибору. При цьому Путін наполягає, що Сталін єдиний не заплямував себе прямими контактами з Гітлером, тоді як лідери Франції та Великобританії зустрічалися з фюрером.

Коментуючи секретні протоколи до пакту і поділ Польщі, Путін зробив закиди в сторону самої Польщі, яка брала участь в поділі Чехословаччини, тобто, «зробила те ж саме».

Путін наполягає, що Радянські війська увійшли до Польщі відповідно до цих домовленостей, але це сталося після того, як польський уряд втратив контроль за своїми збройними силами і територією країни.

Раніше УНІАН повідомляв, як Путін оцінив можливість проведення наступної зустрічі в «нормандському форматі» у квітні.