Стало відомо, як фракції голосували у грудні / фото УНІАН

У Комітеті виборців України назвали фракції, чиї депутати пропустили найбільше голосувань у Верховній Раді у грудні.

Про це повідомляється на сайті організації.

Найбільше брали участь у голосування ("за", "проти" чи "утримався") представники "Слуги народу", "Голосу" та "Європейської солідарності". Рідше за них голосували представники "Опозиційної платформи - За життя" та "Батьківщини".

Відео дня

У КВУ уточнюють, що представники провладної фракції брали участь у 86% голосувань, "Голосу" - 85%, а "Євросолідарності" - 79%. В ОПЗЖ та "Батьківщини" цей показник склав по 62%.

Глава Комітету Олексій Кошель пояснив, що серед депутатів існує неформальний поділ голосувань на "технічні" та "важливі". 

Читайте такожРада створила комісію для розслідування реструктуризації боргу України в 2015 році

"До перших відносяться голосування за поправки та процедурні питання прийняття законів. Тому досить часто народні депутати долучаються лише за голосування безпосереднього за прийняття законів, тоді як "технічні" голосування ігнорують. Також досить часто народні депутати не беруть участь в голосуваннях Ради, оскільки знаходяться в опозиції і в такий спосіб демонструють свою політичну позицію. Це також пояснює різницю в показниках голосувань серед різних фракцій", - зазначив Кошель.

У грудні загалом відбулося 532 голосування. За цей час Рада прийняла Виборчий кодекс, внесла зміни до закону щодо статусу учасників бойових дій, підтримала закон про легалізацію видобутку бурштину тощо.

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня Верховна Рада криміналізувала покарання депутатів за "кнопкодавство".