13 грудня проти Романа Труби розпочато досудове розслідування / фото УНІАН

Генеральна прокуратура України відкрила справу проти колишнього директора Державного бюро розслідувань Романа Труби.

Про це повідомив народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко в Facebook.

«Прийшла відповідь на мій запит до ГПУ з приводу протиправних дій Романа Труби. У документі зазначено, що 13 грудня з цього питання було розпочато досудове розслідування за статтею 343 КК (втручання в діяльність працівників правоохоронних органів) і статті 387 КК (розголошення даних досудового слідства). Вести справу доручили Головному слідчому управлінню Національної поліції України», - зазначив Гончаренко.

Відео дня

За його словами, записи з кабінету Труби, які були оприлюднені, доводять, що екс-керівник відомства неодноразово порушував закон.

Читайте такожНАБУ завело справу про можливі зловживання екс-директора ДБР Труби (відео)

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення діяльності Державного бюро розслідувань».

Відповідно до закону, чинного директора ДБР та його заступників повинні звільнити.

Керівників ДБР обиратиме конкурсна комісія, до якої ввійдуть три члени від парламенту, три - від президента, три - від уряду. Квота Кабміну буде делегована міжнародними організаціями.

Крім того, законом передбачено, що для забезпечення безперервності та ефективності досудових розслідувань у справах Майдану слідчі органів прокуратури, прокурори можуть бути переведені за їхньою згодою, без обов'язкового проведення конкурсу, до ДБР, але не пізніше 11 січня 2020 року.

27 грудня президент України Володимир Зеленський звільнив Трубу з посади директора Державного бюро розслідувань та призначив Ірину Венедиктову тимчасовим виконувачем обов'язків голови ДБР.