Поліція відкрила справу через хакерську атаку / фото УНІАН

Департамент кіберполіції Національної поліції України розпочав кримінальне провадження за фактом хакерської атаки на сайти українських компаній Burisma Holdins та студії «Квартал 95» і звернувся до Федерального бюро розслідувань США за допомогою у розслідуванні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив помічник міністра внутрішніх справ Артем Міняйло на брифінгу в Києві.

Читайте такожМВС розслідує можливе незаконне стеження за екс-послом США Марі Йованович в Україні

Відео дня

«Нещодавно ряд американських ЗМІ, зокрема New York Times, поширили інформацію про хакерську атаку на сайти кількох українських компаній, зокрема Burisma Holdins та студії «Квартал 95», для викрадення персональних даних співробітників і заволодіння електронними листами керівників компаній. При цьому зазначається, що хакерська атака, імовірно, вчинена спецслужбами РФ», - зазначив він.

За словами помічника голови МВС, Департамент кіберполіції Національної поліції України за цим фактом розпочав кримінальне провадження за ч. 2 ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції) і ч. 2 ст. 361 ( несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Міняйло зауважив, що наразі встановлюються особи, причетні до вчинення цього кримінального правопорушення.

Також, за його словами, у рамках кримінального провадження Національна поліція звернулася до Федерального бюро розслідувань та компанії Area1, що виявила ознаки хакерської атаки, із проханням сприяти у наданні інформації, опублікованої в американських ЗМІ. Для належного розслідування обставин правопорушення Нацполіція ініціює створення спільної міжнародної слідчої групи, до складу якої будуть запрошені представники ФБР США.

Як відомо, у нещодавно опублікованому матеріалі The New York Times йдеться про те, що українська енергетична компанія Burisma Holdings постраждала від кібернападів, організованих російською військовою розвідкою.

За повідомленням американської компанії з кібербезпеки Area 1 Security, Головне розвідувальне управління Росії (ГРУ) на початку листопада 2019 року розпочало кампанію, щоб вкрасти паролі та коди доступу до системи співробітників компанії Burisma Holdings та пов'язаних з нею компаній.

«Area 1 Security також пов'язали цю кампанію з крадіжки кодів доступу до подібної кампанії, спрямованої проти медіа-організації, заснованої українським президентом Володимиром Зеленським», - йдеться у звіті.

Хоча у звіті не розкривається, про яку саме медіа-компанію Зеленського йдеться, The New York Times зазначає, що ці напади було здійснено на «Квартал 95». «Хакери, як видається, намагались отримати доступ до електронного листування голови компанії Івана Баканова, якого Зеленський минулого червня призначив головою СБУ», - зазначає видання.