Ілюстрація REUTERS

Міністри закордонних справ України Вадим Пристайко, Канади Франсуа-Філіп Шампань, Великої Британії Домінік Рааб, Швеції Анн Лінде і в.о. міністра закордонних справ Афганістану Ідреес Заман закликають Іран забезпечити відповідальність осіб, які збили літак компанії "Міжнародні авіалінії України" біля Тегерану.

Про це Шампань сказав на прес-конференції після зустрічі з главами МЗС України, Великої Британії, Швеції та Афганістану у Лондоні, яка транслювалася на канадському телеканалі CBC.

Читайте такожАвіакатастрофа МАУ: потерпілі країни вимагатимуть від Ірану надати доступ до всіх матеріалів слідства

Зокрема, від імені глав МЗС п'яти країн Шампань заявив, що сьогодні спільними зусиллями були розроблені спільні принципи з метою взаємодії з владою Ірану.

За його словами, ці принципи ґрунтуються на п'яти головних ключових елементах, котрі визначатимуть взаємодію Канади, України, Великої Британії, Швеції та Афганістану з Іраном, аби забезпечити, по-перше, повний і безперешкодний доступ для посадових осіб з метою відвідування Ірану та пересування в межах цієї країни з метою здійснення консульських послуг.

По-друге, заявив Шампань, йдеться про необхідність забезпечення того, що "процес ідентифікації жертв проводиться з гідністю, прозорістю і відповідно до міжнародних стандартів і що побажання родин стосовно репатріації поважаються в усіх випадках".

"По-третє, забезпечити ретельне, незалежне і прозоре міжнародне розслідування, відкрите для (постраждалих) держав, які перебувають у скорботі", - наголосив Шампань і додав, що це розслідування має керуватися положеннями Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

"По-четверте, забезпечити, аби Іран взяв повну відповідальність за збиття літака рейсу PS 752 і визнав свої зобов'язання перед родинами жертв, в тому числі щодо компенсації", - додав Шампань.

Читайте такожУкраїна просить Іран передати їй "чорні скриньки" літака смертельного рейсу PS752

"По-п'яте, забезпечити відповідальність для тих осіб, які винні (у збитті - УНІАН) за допомогою незалежного кримінального слідства, після якого відбудеться прозоре і неупереджене судове переслідування, що відповідатиме міжнародним стандартам належного правового процесу і прав людини", - наголосив Шампань.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6:10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути до відповідальності винних.