Роман Сухоставець, Олександр Новіков, Іван Пресняков / фото НАЗК

Новий голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков представив колективу НАЗК своїх заступників Івана Преснякова та Романа Сухоставця.

Як йдеться в повідомленні на сторінці НАЗК у Facebook, Новіков розповів про сфери відповідальності своїх заступників.

Так, Сухоставець відповідатиме за роботу підрозділів, які здійснюють перевірки декларацій та моніторинг способу життя, а також сферу запобігання політичній корупції, а Пресняков - за формування та координацію антикорупційної політики, моніторинг дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції.

Відео дня

Як повідомили в Центрі протидії корупції, Пресняков – експерт з антикорупційних питань. До 2015 року працював у громадському секторі та проектах технічної допомоги, був помічником народного депутата. У 2015-2017 роках був керівником проекту ПРООН "Прозорість та доброчесність публічного сектору в Україні", де сприяв запровадженню в Україні електронної системи декларування доходів та майна публічних службовців. Після цього до останнього часу був антикорупційним експертом у Програмі сприяння громадській активності "Долучайся!". У 2019 році Пресняков брав участь у конкурсі на посаду голови НАЗК, де став одним із фіналістів.

Сухоставець – юрист, який працював експертом громадської організації "Бюро правничих комунікацій". Він брав участь у реалізації проектів, спрямованих на розбудову доброчесної та професійної судової влади в Україні. Також Сухоставець був волонтером у зоні АТО. 2016 року його було вперше було обрано членом Громадської ради доброчесності, яка сприяє встановленню відповідності судді чи кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності. Під час формування другого складу ГРД Сухоставець вдруге увійшов до складу Ради у грудні 2018 року.

Крім того, голова НАЗК представив керівника апарату агентства Ігоря Хохича, заступника керівника апарату Ігоря Дробка, а також керівника Департаменту з питань запобігання політичній корупції Ганну Чорнуцьку.

Новіков заявив, що для завершення перезавантаження НАЗК буде затверджена нова структура апарату, а призначення на посади проходитиме на конкурсній основі.

"Люди, які опинилися в НАЗК завдяки практикам, з якими агентство має боротися, звичайно, підуть. Усі, хто працює ефективно та самовіддано, зможуть зайняти відповідні посади в Національному агентстві. Вони отримають максимальні можливості для самореалізації", – заявив він.

Читайте такожКабмін призначив Олександра Новікова головою НАЗК

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції».

Законом змінюється структура управління НАЗК з колегіальної на одноосібну. Документом передбачено, що голову НАЗК призначатиме не президент, а Кабінет міністрів за результатами відкритого конкурсного відбору.

У грудні комісія з відбору голови НАЗК оголосила Олександра Новікова переможцем конкурсу. Раніше Новіков обіймав посаду прокурора Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності ГПУ.

15 січня Кабінет міністрів призначив Новікова головою Нацагентства з питань запобігання корупції.