Докази будуть надіслані до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду / фото wikipedia

Офіс Генерального прокурора збирає та документує докази насильницької політики окупаційних адміністрацій РФ щодо отримання громадянами України - мешканцями тимчасово окупованих території Луганської та Донецької областей «паспортів» псевдореспублік для направлення інформаційного повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.

Читайте такожДипломат про плани Кремля: Росія на Донбасі послідовно створює нове "Придністров'я"

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Відео дня

Слідством встановлено, що наявність такого паспорту для осіб, які працевлаштовані в структурах окупаційних адміністрацій, є обов’язковою умовою, адже його відсутність вважається підставою для звільнення.

«Такі умисні примусові дії незаконних адміністрацій, контрольованих РФ, є грубим порушенням норм міжнародного права, зокрема Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни та ст. 75 Додаткового протоколу 1977 року», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за попередніми даними, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей ймовірно отримано понад 500 тис. псевдопаспортів – 300 тис. і 200 тис. відповідно.

На національному рівні за процесуального керівництва обласних прокуратур слідчими СБУ в Донецькій та Луганській областях здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України).