Ілюстрація / REUTERS

Міністерство закордонних справ викликало тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні та висловлено протест через затримання російською стороною чотирьох українських рибалок в Азовському морі.

Про це йдеться у оприлюдненому коментарі МЗС.

Читайте такожОкупанти Криму розповіли про стан затриманих українських рибалок

Відео дня

Згідно з повідомленням, 17 лютого 2020 року до Міністерства закордонних справ викликали тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні та висловили протест у зв’язку із затриманням російською стороною чотирьох українських рибалок в Азовському морі.

«Вимагаємо від російської сторони неухильно дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов’язань і міжнародних договорів, стороною яких вона є, і невідкладно надати вичерпну інформацію щодо обставин затримання українського риболовецького судна та чотирьох членів його екіпажу. У ході зустрічі російській стороні було передано вимогу невідкладно звільнити українських рибалок, риболовецьке судно та повернути весь риболовецький інвентар», - зазначили в МЗС.

У відомстві наголосили, що українська сторона вчергове підтверджує принципову позицію щодо незмінності закріпленого в Конституції України та міжнародно визнаного статусу Автономної Республіки Крим та м. Севастополь як невід’ємної частини суверенної території України.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого в західній частині Азовського моря російські прикордонники затримали українське маломірне судно, на борту якого перебували жителі села Райнівка Приморського району Запорізької області Сергій Гога, Олексій Іванов, Василь Тюркеджі і Максим Терехов. Разом з судном їх відвезли до порту окупованої Керчі.

Прокуратура за фактом захоплення українських рибалок відкрила кримінальне провадження за статтями 146 та 278 КК України.

У так званому прикордонному управлінні ФСБ Росії в окупованому Криму заявили, що капітан судна не виконав вимогу про зупинку і спробував втекти, а в ході огляду плавзасобу було виявлено понад 290 екземплярів камбали і незаконне знаряддя лову – ставну сітку.

Підконтрольний російським окупантам «Керченський міський суд» заарештував чотирьох українців на 10 діб.

Сьогодні, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала свою російську колегу Тетяну Москалькову надати інформацію про українських рибалок, заарештованих напередодні підконтрольним Кремлю «судом» в окупованому Криму.