Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН запитав, "чи хочуть росіяни війни?" / фото ООН/М. Еліас

Заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця на засіданні Ради безпеки ООН запитав у російського колеги Василя Небензі: "чи хочуть росіяни війни?"

Засідання Ради безпеки ООН в Нью-Йорку транслювалося на сайті Організації.

Зокрема, Кислиця звернув увагу, що керівником окупаційного "уряду" у Донецьку став колишній віце-губернатор Іркутської області РФ Володимир Пашков.

Відео дня

У цьому зв'язку дипломат нагадав, що свого часу в Іркутській області народився поет Євген Євтушенко, який написав відомі вірші "Хотят ли русские войны?".

При цьому, Кислиця процитував вірші Євтушенка:

"Хотят ли русские войны...

Спросите вы у тех солдат,

Что под берёзами лежат,

И вам ответят их сыны,

Хотят ли русские войны".

Читайте такожУкраїна в ООН звинуватила Кремль у продовженні стратегії ескалації на Донбасі

Потім дипломат звернувся до постійного представника Росії при ООН Василя Небензі.

"І знаєте що, Василю Олексійовичу? Я тут подумав, що відповіддю на питання "чи хочуть росіяни війни?" в умовах сьогоднішньої Росії стане парад 9-го травня на Червоній площі, коли ми побачимо, чи винесуть портрети Сталіна його учасники? Того самого Сталіна, якого свого часу було винесено з Мавзолею, але, як видається, не з умів", - заявив Кислиця.

"Але як із спадкоємців Сталіна винести? Написав той же Євтушенко в 1962 році, і продовжив: Пусть мне говорят - успокойся... Спокойным я быть не сумею. Покуда наследники Сталина живы ещё на земле, мне будет казаться, что Сталин - ещё в мавзолее", - заявив Кислиця.

"Сьогодні, коли в Росії набирає оберти прославлення Сталіна, коли його ім'я обіляється, коли ростуть як гриби пам'ятники цьому диктаторові й убивці, автора геноциду українського народу 1930-х років, я хочу закінчити свій виступ питанням в російському представникові: так чи хочуть росіяни війни?", - сказав Кислиця.

Зі свого боку Небензя сказав, що радий, що Кислиця цікавиться російською поезією, але зазначив, що український дипломат пропустив рядок у вірші "Хотят ли русские войны".

"Я не знаю, які понесуть портрети 9 травня. Навряд чи портрет Сталіна, сумніваюся. Але я от не знаю, які понесуть портрети на 9 травня в Києві, і чи буде в Києві взагалі якийсь парад", - завив Небензя.