Шість років тому Росія почала окупацію Крима / фото УНІАН

Міністерство закордонних справ Чехії рішуче засуджує анексію Криму Російською Федерацією.

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС Чехії до 6-ї роковин початку незаконної окупації Криму.

Читайте такожМЗС вимагає від Росії приступити до виконання міжнародних зобов’язань та негайного припинення вогню на Донбасі

Відео дня

"Шість років тому, 20 лютого 2014 року, почалася незаконна російська окупація Криму. Ця окупація призвела до організації протизаконного референдуму і подальшої анексії півострова Росією 18 березня 2014 року, що являє кричуще порушення міжнародного права", - наголошується у заяві.

"Чеська Республіка разом з Європейським Союзом і переважною більшістю держав не визнає і рішуче засуджує анексію Криму і продовжує повністю підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - підкреслюється в заяві.

Також сказано, що таку позицію Чехія представляє на різних міжнародних форумах, і зокрема, сьогодні Чехія дотримуватиметься цієї позиції на пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН стосовно ситуації на тимчасово окупованих територіях України.

Крім того, сказано, що МЗС Чехії засуджує останнє загострення збройного конфлікту з боку підтримуваних Росією сил біля Золотого на сході України, яке відбулося 18 лютого.

"Це явне порушення Мінських угод і очевидна спроба дестабілізації мирного процесу. У цьому зв'язку Чеська Республіка вітає зусилля українського президента Володимира Зеленського з метою подальшого просування мирного процесу і закликає Росію використати її вплив на сепаратистів і завдяки цьому сприяти мирному рішенню конфлікту", - йдеться у заяві.