Глава МЗС розповів про різне бачення з керівником ОП / Фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко розказав про відмінність у підходах до зовнішньої політики з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

Під час інтерв'ю на телеканалі «Україна 24» у глави МЗС запитали, чи виникають у нього розбіжності і протиріччя з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

«Я думаю, що зараз Андрій Єрмак, який став головою Офісу президента, отримав значно більше завдань, аніж у нього було до цього. Він займався, дійсно, важливими напрямками зовнішньої політики (на посаді помічника президента – УНІАН), і це, в принципі, робив завжди заступник глави Адміністрації президента або радник президента з зовнішньої політики. Так було і до цього», - сказав Пристайко.

Відео дня

Міністр додав, що МЗС займалося усіма питання, а конкретними і важливими для глави держави займався його спеціальний радник. «Вони зустрічалися і мали свої формати і т.д.», - пояснив Пристайко.

Читайте такожПристайко заявляє, що готовий піти у відставку

«Тепер, коли Єрмак перейшов і став займатися взагалі усіма питаннями, у нього значно зменшується можливість займатися зовнішньою політикою. Я не вважаю зараз, що... можна сказати, чи пасеться він на моєму полі, чи я - на його. Мені здається, нам є достатньо чим займатися кожному», - наголосив Пристайко.

При цьому у нього запитали, чи однакове вони мають бачення, на що Пристайко ствердно сказав : «Ні!».

На уточнююче питання, у чому полягають розбіжності, глава МЗС додав: «В принципі, Андрій Єрмак прийшов зараз з президентом Зеленським. Він має своє бачення, яке він пропонує президенту Зеленському. Я даю розуміння президенту Зеленському, скажімо, з кута зору традиційної дипломатії. От якраз Андрій Єрмак представляє не традиційний, а транзакційний підхід до зовнішньої політики».

Читайте такожМЗС не отримувало запрошення від Росії щодо участі Зеленського в параді 9 травня у Москві - Пристайко

Пристайко уточнив, що такий підхід можна назвати неортодоксальним і часто його демонструють країни зі стабільними дипломатіями, зокрема, такі, як США. Він вважає саме такої дипломатії дотримується адвокат Дональда Трампа Руді Джуліані.

Пристайко повідомив, що на зустрічах з президентом Володимиром Зеленським він і Єрмак окремо представляють позиції щодо зовнішньої політики, у цьому зв’язку, за словами глави МЗС, задача президента полягає у тому, щоб обрати кращу пропозицію. Крім того, Пристайко додав, що інколи такі пропозиції можуть лунати від представників розвідки і контррозвідки. При цьому він уточнив, що не хоче давати приводів комусь аналізувати внутрішні суперечки, якщо вони існують.