Кабмін продовжив карантин / фото УНІАН

Кабінет міністрів України на сьогоднішньому засіданні ухвалив низку рішень, які можуть вплинути на життя громадян у найближчі тижні.

Зокрема, сьогодні було продовжено карантин та запроваджено режим надзвичайної ситуації по всій країні - до 24 квітня.

В Уряді нагадують, що надзвичайний стан та надзвичайна ситуація – це не одне і те ж.

Відео дня

Надзвичайна ситуація - це тимчасовий режим, який виникає у випадку порушення нормальних умов життя населення. Як зараз в Україні у зв’язку з поширенням коронавірусу.

  • Її запровадження передбачає, що органи влади, передусім служби цивільного захисту, переводяться в посилений режим роботи для подолання епідемії.
  • Пряме втручання держави в управління приватними компаніями чи обмеження прав та свобод українців не передбачається.  Режим надзвичайної ситуації передбачений Кодексом цивільного захисту.

Читайте такожЧи контролюватимуть самоізоляцію українців за допомогою телефонів: коментар мобільних операторів

Надзвичайний стан - це особливий правовий режим, за якого можуть бути обмежені окремі права людини, а органи державної влади - отримати додаткові повноваження.

Таким чином, режим надзвичайної ситуації, запроваджений урядом на 30 днів, стосується в більшій мірі, працівників органів державної влади та служб цивільного захисту. Але не стосується приватних компаній і громадян, які не задіяні в подоланні наслідків епідемії.

Оголошення надзвичайної ситуації необхідне для того, щоб покращити координацію роботи всіх служб, посилити заходи щодо охорони здоров’я, громадського порядку, дезінфекції територій тощо.

Надзвичайна ситуація - це коли органи державної влади роблять більше, залучають більше ресурсів для того, щоб громадяни були здорові і захищені.

Читайте такожНадзвичайна ситуація і надзвичайний стан: головні відмінності

А в житті людей особливих змін через запровадженням надзвичайної ситуації не передбачається. Правила все ті ж, що і раніше - сидіти вдома, не покидати помешкання без нагальної потреби, мити руки, використовувати засоби індивідуального захисту, в разі виявлення симптомів – звертатися до лікарів. Тому у режим надзвичайної ситуації першочергово переведена Єдина державна система цивільного захисту.

Рішення уряду про запровадження надзвичайної ситуації обумовлене тим, що випадки захворювання на COVID-19 вже виявлені в 13 областях та місті Києві. Наразі прийнято рішення, що він діятиме 30 днів – до 24 квітня. Але якщо ситуація покращиться, ці терміни будуть переглянуті.

Крім цих рішень, Кабмін сьогодні постановив наступне:

  • належним чином облаштувати КПП в зонах надзвичайної ситуації з обов’язковим санітарним оглядом громадян та пропуском лише після медичного огляду осіб та дезінфекції транспортних засобів;
  • залучити до роботи на цих пунктах працівників та технічні засоби МОЗ, Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС, Держпроспоживслужби;
  • усі приміщення, дороги та тротуари мають проходити ретельну дезінфекцію;
  • надавати допомогу малозахищеним верствам населення із залученням працівників соціальних служб, громадських і волонтерських організацій до надання допомоги;

заклади охорони здоров’я матимуть право здійснювати:

  • обов’язкове медичне обстеження осіб, які мають симптоми COVID-19 або перебували в контакті з особами, яким встановлено діагноз COVID-19, якщо ці особи відмовляються від обстеження в добровільному порядку;
  • обов’язкову госпіталізацію таких осіб;
  • призначати карантин особам, яким встановлено діагноз COVID-19 та які ухиляються від лікування в добровільному порядку.

Читайте такожЄдиним джерелом потрапляння коронавірусу в Україну є приїжджі з-за кордону - Шмигаль

Ситуація, яка склалася в країні, дійсно порушує нормальні умови життя людей. Тому держава переходить в режим посиленої роботи для того, щоб:

  • боротися з поширенням вірусу;
  • не допустити беззаконня на вулиці;
  • допомогти бідним.