Ухваленим законом доповнено Кримінальний кодекс \ Фото УНІАН

Верховна Рада криміналізувала відповідальність за вивезення у значному розмірі через кордон України товарів протиепідемічного призначення.

Читайте такожОчільник МОЗ Ємець не писав заяву про відставку за власним бажанням – речник

Як повідомляє кореспондент УНІАН, на позачерговому засіданні 274 народних депутата проголосували за закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення" (№ 3271).

Відео дня

Ухваленим законом Кримінальний кодекс доповнено новою статтею 201-2, якою передбачено кримінальну відповідальність за вивезення (пересилання) у значному розмірі через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню, або вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається.

За вивезення (пересилання) у значному розмірі через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню або вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається, передбачається штраф від 8 до 12 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією цих товарів.

Якщо йдеться про повторне порушення або за попередньою змовою групою осіб, або особою, раніше судимою за передбачений цією статтею злочин, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, це караються штрафом у розмірі від 20 до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією цих товарів.

У примітках до закону сказано, що для цілей цієї статті експорт товарів протиепідемічного призначення, що підлягають ліцензуванню, вживається у розумінні закону “Про зовнішньоекономічну діяльність”.

Обмеження щодо вивезення (пересилання) громадянами за межі митної території України товарів протиепідемічного призначення встановлюються відповідно до ч. 1 першої ст. 373 Митного кодексу.

Також у примітках до закону сказано, що значним розміром визначається розмір, який у 200 й більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а великим розміром визначається розмір, який у 800 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Переліки товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню та вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається, визначає Кабінет міністрів.