Чорновол загрожує від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі / УНІАН

Адвокати народного депутата VIII скликання Тетяни Чорновол, до якої суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк застосував цілодобовий домашній арешт, мають намір оскаржувати його рішення в апеляційному суді.

Як передає кореспондент УНІАН, про це після засідання журналістам повідомила адвокат Чорновол Тетяна Козаченко.

Читайте такожДепутати заблокували підписання закону про зміни до Регламенту Верховної Ради

Відео дня

"Суддя Вовк оголосив цілодобовий домашній арешт попри те, що Держбюро розслідувань склало документи в кримінальному провадженні, яке не містить склад злочину "умисне вбивство". Він вийшов (до нарадчої кімнати - УНІАН) без розгляду документів про відвід прокурорам та судді, він залучив матеріали від обвинувачення без можливості стороні захисту з ними ознайомитися, в позапроцесуальний спосіб покинув приміщення - видалився в нарадчу кімнату, і не було жодного сумніву щодо того рішення, яке він винесе. Тому на сьогодні констатуємо стовідсотково незаконне рішення. Ми йдемо в апеляційний суд", - наголосила адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня Чорновол заявила, що в її будинку представники Державного бюро розслідувань проводять обшук. Вона оприлюднила скан-копію постанови Печерського райсуду Києва від 6 квітня, в якій вказано, що її разом з іншими особами підозрюють у причетності до вбивства громадянина Володимира Захарова.

У ДБР поінформували, що, за попередньою інформацією, 18 лютого 2014 року підозрювана керувала діями групи осіб та безпосередньо брала участь у підпалі будівлі у центрі Києва на вулиці Липська, в якій розташовувався офіс Партії регіонів. Унаслідок пожежі загинув працівник 1948 року народження, який перебував у партійному офісі.

У разі доведення вини підозрюваній загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Пізніше у ДБР заявили, що слідчі повідомили Чорновол про підозру в умисному вбивстві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

14 квітня під час допиту у ДБР Чорновол відмовилась давати слідчим будь-які показання, посилаючись на ст. 63 Конституції України.

Того ж дня у Печерському райсуді Києва мало відбутися засідання щодо обрання запобіжного заходу Чорновол, однак адвокати та сама Чорновол заявили відвід слідчому судді Вовку.

Адвокати наголосили, що мають підозри стосовно того, що справа не пройшла процедуру автоматичного розподілу між суддями.

Своєю чергою Чорновол заявила про конфлікт інтересів у неї з суддею та підтримала клопотання захисту.

15 квітня суддя Печерського райсуду Олеся Батрин відмовила у задоволенні заяв Чорновол та її адвоката Кузіної про відвід судді Вовка.

Сьогодні, 16 квітня, захист Чорновол заявив про відвід усій групі прокурорів по справі, а також про повторний відвід судді, однак суддя Вовк залишив без розгляду ці заяви, а також 14 клопотань народних депутатів, які заявили про готовність взяти Чорновол на поруки.