Ілюстрація / REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, проектом постанови (№5571) до складу комісії передбачалося висунути заступника генерального інспектора Департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки Роберта Сторча.

Проте після відповідної доповіді голови Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Єгора Соболєва з приводу цього кандидата голова ВР Андрій Парубій зазначив, що "Народний фронт" та "Блок Петра Порошенка" запропонували іншу кандидатуру, яка раніше не обговорювалася і не затверджувалася профільним комітетом.

Спікер, посилаючись на юристів, зазначив, що таке можливо, адже кандидат до комісії висувається не від імені комітету, а від імені всього парламенту.

Відео дня

У залі після цього розпочалися суперечки.

Читайте такожРада відмовилася повертати повноваження податковій міліції

Так, слово було надано новому кандидату Найджелу Брауну. Водночас його нинішня посада при цьому не була названа. Зокрема, він говорив про свою роботу у сфері розслідування фінансових злочинів. Відповідаючи на запитання депутатів, хто його запросив та номінував, Браун не зміг назвати конкретних прізвищ.

Ряд депутатів висловили обурення довкола такої ситуації, зазначивши, що вона відбувається в порушення регламенту ВР та закону про НАБУ. Брауна навіть закликали зняти свою кандидатуру.

Сам Соболєв назвав це "нечуваною ганьбою і ідіотизмом". Звертаючись до Брауна, він сказав, що його роблять "об'єктом маніпуляцій".

Після тривалих суперечок на "рейтингове" голосування було поставлено кандидатуру Сторча - вона набрала 76 голосів депутатів із 339, зареєстрованих у сесійній залі, а потім - Брауна, який набрав 205 із 357.

Після цього кандидатуру Брауна поставили на голосування в цілому. Проте за нього проголосували лише 214 народних депутатів із 357, зареєстрованих у сесійній залі.

Парубій запропонував повернути цей проект постанови у комітет на доопрацювання. «За» це проголосували 273 депутати із 358, зареєстрованих у сесійній залі.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, зазначену оцінку (аудит) проводить комісія зовнішнього контролю у складі трьох членів. Президент України, Верховна Рада та Кабінет міністрів щороку визначають по одному члену комісії з числа осіб, які мають значний досвід роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях, володіють необхідними знаннями та навичками для проведення такої оцінки (аудиту), а також мають бездоганну ділову репутацію.