фото: УНІАН

Керівник департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції Ганна Соломатіна, яка написала заяву про звільнення і нині перебуває на лікарняному, заявила, що керівництво і члени Агентства фальсифікують результати перевірок електронних декларацій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Соломатіна заявила на прес-конференції “Як члени НАЗК заробляють на е-декларуванні: викриття”, яка відбулась в Українському кризовому медіа-центрі.

Читайте такожКабмін доручив НАЗК вдосконалити Реєстр електронних декларацій

Відео дня

Зокрема, вона зауважила, що прийняла рішення повідомити про те, що система електронного декларування на сьогодні "повністю скомпрометована".

"Я приєдналась до Національного агентства з питань запобігання корупції, бо сподівалася, що мій досвід та знання допоможуть побудувати ефективну систему перевірки декларацій. На жаль, цього не сталось... Насправді, е-декларування використовується для покривання чиновників, лояльних до влади, розправи над неугодними та з метою особистого збагачення голови НАЗК та його членів", - стверджує Соломатіна.

"Голова і члени НАЗК займаються фальсифікацією результатів спеціальних та повних перевірок", - додала вона.

Соломатіна повідомила, що передавала пакети документів про факти корупції в НАЗК до Генеральної прокуратури України. "Але, з невідомих мені причин, вони були вилучені і повернуті назад до НАЗК без розгляду. Тому я змушена була звернутися із заявою до Національного антикорупційного бюро. Я передала детективам НАБУ усі матеріали та надала свідчення", - сказала вона.

Читайте такожНАЗК почало розслідування щодо корупції Кличка після його чартеру зі скандальними забудовниками

"Однак, щоб не вийшло так, як із Генеральною прокуратурою, вирішила звернутися до народних депутатів із проханням допомогти мені донести цю інформацію до громадськості, і допомогти її розслідувати", - підкреслила Соломатіна.

При цьому, вона стверджує, що "НАЗК не є самостійним органом, а повністю контрольований владою". "Мене особисто із двома колегами викликали до Адміністрації президента у вересні цього року - так званий куратор за НАЗК пропонував, щоби усі перевірки, проекти рішень, які будуть винесені на засідання НАЗК, в першу чергу, розглядалися у Адміністрації президента, а потім вже на засіданнях НАЗК", - заявила Соломатіна.

Водночас, вона сказала, що відмовилась від цієї пропозиції. "Потім в кінці вересня це повторилося, я також відмовилася від цієї пропозиції. Після цього, 25 вересня, голова НАЗК одноосібно без погодження з членами НАЗК підписала незаконний наказ, яким зробила мій департамент підконтрольний лояльній до себе людині", - стверджує Соломатіна.

"Відтоді усі документи мого Департаменту мали бути завізовані, цим "контролером". Таким чином, Корчак незаконно зробила мій департамент підконтрольним своєму спільнику. Знаючи методи цього "професіонала", я невідкладно написала заяву про звільнення", - зауважила Соломатіна.

Також вона стверджує, що заяву про звільнення написали керівник апарату, голова радників голови НАЗК, директори інших департаментів і багато інших працівників.

"Перебувати далі на цій посаді, у таких умовах, я не вважаю можливим. Я знаю, що так само вчинять і інші працівники цього органу, тому що хто чесний і хто правдивий, там працювати на сьогоднішній день не зможуть", - наголосила Соломатіна.

Як повідомляв УНІАН, станом на кінець жовтня НАЗК не виявило е-декларацій чиновників з ознаками незаконного збагачення.