За словами Жалимаса, мантії суддів ВСУ повинні високопоставлені українські чиновники, а не голова

Дивно, що людина, яка захищає Росію в питанні анексії Криму, вручає мантії суддям Верховного суду України. Так прокоментував церемонію з нагоди початку роботи Верховного суду України за участі голови Венеціанської комісії Джанні Букіккіо голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас.

Читайте такожГлава Венеціанської комісії прокоментував судову реформу в Україні

«Навіщо нам засуджувати Конституційний суд Російської Федерації, який в 2014 році освятив анексію українського Криму, якщо Україна бере з розпростертими обіймами, надаючи всілякі знаки пошани і навіть віддаючи ті церемоніальні функції, які належать вищим посадовим особам України, людини, яка, по суті, захищає анексію», - сказав він.

Відео дня

Глава КС Литви нагадав, що голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо наполягав на обов'язковому присутності суддів Конституційного суду РФ на четвертому конгресі Всесвітньої конференції конституційного правосуддя, який відбувся у вересні поточного року у Вільнюсі, незважаючи на те, що судді КС РФ, підтримавши анексію Криму, дискредитували судову систему, і через це ігноруються колегами.

За словами Жалимаса, якщо Україна себе поважає, то вручати мантії суддів Верховного суду повинні високопоставлені українські чиновники, а не керівник «допоміжного органу Ради Європи». «Виконання протоколу з нагоди початку роботи Верховного суду України - це функції українських вищих посадових осіб, а не керівника Венеціанської комісії. Не уявляю собі такого в будь-якій цивілізованій країні», - підсумував суддя КС Литви.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2017 року в Україні запрацював новий Верховний суд. Причиною вибору дати 15 грудня став день заснування Верховного суду УНР.