Луганський Народний комітет захисту України вимагає від правоохоронців неупереджено розслідувати справу за фактом знищення храму на честь Архістратига Божого Михайла, що належить Українській православній церкві (Київського патріархату).

Про це йдеться у заяві Луганського Народного комітету захисту України, текст якої розміщено на сайті комітету.

«Напередодні візиту Московського Патріарха в Україну в результаті підпалу знищено дерев’яну будівлю храму на честь Архістратига Божого Михаїла - першого в Луганську дерев’яного храму УПЦ Київського Патріархату», - нагадується у заяві.

Відео дня

Луганський Народний комітет захисту України вважає підпал храму «черговим актом нищення українства на Сході держави і поверненням до русифікації».

«Вчорашні комсомольські функціонери, які сьогодні очолюють керівництво Луганщини, роблять вигляд, що моляться Богу, а насправді поклоняються дияволу. Цей злочин був натхнений саме їхньою політикою, якщо і не був інспірований напряму», - говориться у заяві.

Знищення храму , вважають члени комітету, є «порушенням прав частини луганців на вибір віросповідання».

Вони вимагають від правоохоронних органів неупередженого розслідування факту злочину і покарання винних.

Як повідомляв УНІАН, 19 липня на сайті УПЦ (КП) з’явилося повідомлення, що 18 липня приблизно о 3.30 ранку внаслідок підпалу знищено дерев`яну будівлю храму на честь Архістратига Божого Михайла на околиці Луганська.

«Будівництво першого в Луганську дерев`яного храму Української православної церкви (Київського патріархату) перебувало на завершальній стадії – залишалося лише встановити купол», - наголошується у повідомленні.

Також у повідомленні зазначалося, що, як свідчив сторож, вночі до храму увірвалися двоє невідомих, які його побили, а потім з каністр облили будівлю храму і дерево, призначене для будівництва, і підпалили. У результаті пожежі будівля згоріла практично повністю.

За словами єпископа Луганського і Старобельського ТИХОНА, збитки у результаті підпалу перевищують 300 тис. грн. (понад 38 тис. дол.).