Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Мевлют ЧАВУШОГЛУ вважає, що зараз Україна має унікальну можливість для проведення реформ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції у Києві.

«Проведення демократичних президентських виборів та створення нової правлячої коаліції дає Україні унікальну можливість провести реформи, які терміново потрібні країні», - сказав він.

Відео дня

М.ЧАВУШОГЛУ вважає, що зараз в Україні «не може бути вибачень, щоб не впроваджувати необхідні реформи».

Зокрема, за його словами, згідно зі своїми зобов’язаннями перед ПАРЄ Україна має провести реформи, зокрема, у судовій системі, включаючи прокуратуру, реформувати законодавство про вибори і боротьбу з корупцією.

Президент ПАРЄ також вважає за необхідне провести конституційні зміни для того, щоб забезпечити чіткий розподіл між гілками влади.

«Я привітав Президента з його амбітною програмою реформ і ми зробили огляд тієї допомоги, яку надає Рада Європи у проведенні цих реформ», - сказав М.ЧАВУШОГЛУ.

Він наголосив, що дуже важливо провести ці реформи швидко, однак не менш важливо, щоб законодавство було якісним і грунтувалося на міжнародно-правових стандартах і знаннях.

«Я висловив заохочення, щоб влада постійно зверталася за консультаціями до Венеціанської комісії перед тим, як приймалися б законопроекти», - сказав він.

На зустрічах з представниками української влади, за словами М.ЧАВУШОГЛУ, він наголошував на надзвичайно важливій ролі опозиції і закликав представників влади залучати різні політичні сили України до процесу реформ. «У цьому зв’язку я запросив владу не погоджуватися зі спокусою досягти надзвичайної концентрації влади і забезпечити довготривалу політичну стабільність на основі політичного плюралізму», - сказав президент ПАРЄ.

Він також зазначив, що місцеві вибори 31 жовтня стануть «важливим політичним і демократичним тестом». Він також привітав те, що Україна прискорила впровадження Європейської хартії регіональних мов та мов національних меншин.

М.ЧАВУШОГЛУ також закликав українську владу впроваджувати рекомендації стосовно мов меншин у державному управлінні, освіті та ЗМІ.

Він закликав впроваджувати президентський указ від 14 травня 2010 року стосовно заходів з поліпшення соціально-економічного становища кримських татар та їхньої участі у політичному, соціальному та культурному житті.

Відповідаючи на запитання, чи можуть до України бути застосовані санкції в разі непроведення реформ, президент ПАРЄ сказав: «Ми не прагнемо застосовувати санкції, ми хочемо допомагати та підтримувати впровадження необхідних демократичних реформ».