Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН переконаний, що парламент підтримає проект постанови щодо введення в експлуатацію модернізованої системи «Рада-3».

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова ВР сказав на прес-конференції.

В.ЛИТВИН зазначив, що «за цю постанову проголосують». При цьому він додав, що в Конституції, яка була відмінена, передбачалося, що голова ВР організовує роботу парламенту, тому рішення, зокрема, щодо запровадження модернізованої системи можна було вводити розпорядженням голови ВР. А тепер у Конституції зразка 1996 року передбачено, що голова ВР «веде засідання ВРУ». Тому рішення має ухвалювати парламент.

Відео дня

В.ЛИТВИН зазначив, що на сьогодні йдеться про необхідність введення системи для голосування «Рада-4». Оскільки на сьогодні діє система «Рада-3», пропонується ввести модернізовану систему «Рада-3». За його словами, система «Рада-3» розроблялася у 80-90-х роках, і вона була розрахована на 7 років.

У той же час, В.ЛИТВИН зазначив, що поки що неможливо перейти на систему «Рада-4», оскільки необхідні будуть кошти, а це «викличе закономірні збурення», в тому числі, які будуть «підігріті з допомогою ЗМІ».

В.ЛИТВИН переконує, що після введення модернізованої системи «Рада-3» не можливо буде, щоб депутат зміг проголосувати ще за когось. Він підкреслив, що днями проводилася апробація модернізованої системи «Рада-3», і переконалися, що дану систему ввести в оману неможливо. В.ЛИТВИН повідомив, що дехто навіть «пробував на спір утримувати носом (йдеться про сенсорну кнопку – УНІАН), але нічого у них з цього не вийшло».

На уточнююче запитання журналістів, що буде, якщо система «Рада» відмовить під час голосування, В.ЛИТВИН відповів, що в такому випадку може бути використана практика інших парламентів, коли ті, хто голосує проти, «виходить в ліві двері», а там члени лічильної комісії ведуть підрахунок голосів, а ті, хто “за” дане рішення – виходитимуть у праві двері.

У той же час, В.ЛИТВИН підкреслив, що не сприймає пропозицію ряду депутатів щодо необхідності визначення одного дня на тиждень для голосування. Він зазначив, що не сприймає позицію, при якій в один день будуть «звозити, зносити» народних депутатів для голосування.

В.ЛИТВИН підкреслив, що доцільно було б у 2012 році розпочати роботу щодо введення в парламенті системи для голосування «Рада-4». Одночасно В.ЛИТВИН підкреслив, що відповідальність народних депутатів за свою роботу і голосування має відбуватися не тільки за допомогою введення системи для голосування, бо в такому випадку можна дійти до того, щоб «депутатів закувати в ланцюги, щоб вони знаходилися на робочому місці», але і за допомогою введення такої виборчої системи, коли народний депутат буде розуміти свою відповідальність перед виборцями.