Уряд найближчим часом запропонує парламенту розглянути законопроект про податок на багатство.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола АЗАРОВ в ефірі програми «Шустер live» у п'ятницю ввечері.

«Але як перерозподіляти?.. Не забирати ж! Прийти і забрати - це 1917-й рік. Значить, ми маємо знайти законодавчі заходи по справедливому перерозподілу доходів. Обговорюються різні варіанти. Наприклад, введення податку на багатство. До речі, такий податок є у багатьох країнах світу», - сказав М.АЗАРОВ.

Відео дня

За його словами, такий податок має бути зрозумілим для населення і давати добрий прибуток у державний бюджет.

«Ось це – теж питання національної безпеки. Чим більша різниця, чим вище несправедливість у суспільстві в розподілі доходів, тим більш нестійка політична й економічна ситуація в країні», - зазначив голова уряду.

Він вважає, що при нестійкій політичній ситуації важче проводити модернізацію країни.

У зв'язку з цим, на думку прем'єра, влада має насамперед забезпечити політичну і соціальну стабільність, а це означає, що вона повинна забезпечувати справедливий розподіл доходів у суспільстві.

«І нікуди не дінешся, доведеться панам олігархам, доведеться багатим людям ділитися з іншою частиною населення України. Це – неминучий процес », – заявив М.АЗАРОВ.

Відповідаючи на запитання, чи перебувають капітали олігархів в Україні, він сказав: «Все, що вони заробляють - заробляється в Україні. Частина наших олігархів в останні десять років, розмістивши свої капітали за кордоном, заробляють також і за кордоном, але це – невелика частина. А в основному, я би сказав, відсотків 80, заробляється в Україні. Експлуатуються надра, наші багатства, наші підприємства, наші люди працюють на цих підприємствах».

Також М.АЗАРОВ вважає, що ці питання потрібно обговорювати з мільярдерами безпосередньо, але при цьому «не можна з них робити ворогів».

«Багато хто з них значні кошти виділяє, фінансуючи різні благодійні програми. Треба це заохочувати, треба це показувати», - заявив прем'єр-міністр.