Віктор Майко розповів, чим вигідні контакти і взаємодія України з ШОС

Про це пише заступник міністра закордонних справ України Віктор Майко у своїй статті для ZN.UA.

Зокрема, за його словами, нова якість відносин з Китаєм дає Україні можливість долучитися до політико-економічного життя всього Азіатського регіону.

«У цьому контексті інтерес для нас становить Шанхайська організація співпраці, роль якої в питаннях міжнародної політики, економіки, безпеки впродовж останніх років вийшла далеко за регіональні рамки, перетворюючи організацію в структуру євразійського масштабу. Зараз ми працюємо над перспективою отримання Україною в ШОС офіційного статусу спостерігача або партнера з діалогу», - відзначив заступник керівника МЗС.

Відео дня

В.Майко вважає, що Україні потрібно зосередити увагу перш за все на економічній складовій, зокрема на створенні сприятливіших умов для торгівлі та інвестицій, розширенні банківської, кредитно-фінансової й інвестиційної взаємодії. Вельми перспективними напрямами він також назвав співпрацю у сфері енергетики, будівництва, інфраструктури і сільського господарства.

«Контакти і взаємодія України з ШОС можуть забезпечити нашій державі не тільки посилення її позицій у регіоні і зв'язків з країнами — членами організації, а й, у перспективі, розширення присутності українських виробників на ринках країн, які співпрацюють з цією структурою в статусах спостерігача і партнера з діалогу», - наголосив В.Майко.

«Певний інтерес простежується і до взаємодії у сфері безпеки, оскільки Україна і ШОС демонструють схожі підходи в питаннях регіональної безпеки, розробки і реалізації заходів з протидії тероризму, сепаратизму і екстремізму, нелегальної міграції, незаконного обороту наркотиків і зброї, інших видів транснаціональної злочинної діяльності», - додав він.

Шанхайська організація співпраці (ШОС) - регіональна міжнародна організація, заснована в 2001 році лідерами Китаю, Росії, Казахстану, Таджикистану, Киргизії й Узбекистану.

ШОС не є військовим блоком чи відкритою регулярною нарадою з безпеки, а займає проміжну позицію. Головними завданнями організації проголошені зміцнення стабільності і безпеки боротьба з тероризмом, сепаратизмом, екстремізмом, наркотрафіком, розвиток економічного співробітництва, енергетичного партнерства, наукової і культурної взаємодії.