Президент України Віктор Ющенко звертається до журналістів, 5 лютого У Секретаріаті Президента підготовлено законопроект про встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності за заперечення Голодомору і Голокосту

Про це Президент України Віктор ЮЩЕНКО повідомив в інтерв`ю п`ятьом українським друкованим виданням — газетам «День», «Сільські вісті», «Україна Молода», «Факти» і тижневику «Дзеркало тижня».

Президент переконаний, що закон про Голодомор 1932-1933 років має містити статтю про адміністративну і кримінальну відповідальність. “Учора я підписав законопроект цього типу і не вніс його в парламент лише з однієї причини. Я хотів би спочатку виступити зі спеціальним зверненням до українського парламенту, висвітливши всі обставини, які стосуються і поточного, й історичного моментів. І потім запропонувати прийняти рішення про встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності щодо заперечення Голокосту і Голодомору”, - наголосив він.

Відео дня

На думку глави держави, ці дві теми дуже близькі. За словами В.ЮЩЕНКА ухвалення відповідного закону буде хорошим прикладом того, як, “з одного боку, дві найбільші трагедії, одна з яких забрала п`ять млн. чоловік, а інша — близько 10 млн. чоловік, все-таки матимуть міжнародний статус, а, з іншого, — чіткі межі відповідальності в рамках національного законодавства”.

“Тому це питання не за горами. Я переконаний, що в парламенті проблем з цього питання не буде. Ми знайдемо сторони, які мають політичну мораль та непригнічену національну свідомість і, кінець-кінцем, добре розуміють, що це крок не проти когось”, - підкреслив Президент.

При цьому він зауважив, що це рішення не буде направлено проти Росії, проти російського народу. “Вибачте — це крок проти режиму, який тоді був єдиним і головним винуватцем цієї трагедії. На жаль, політичні коментарі є різними. Але я переконаний, що політики мають властивість дорослішати з часом, з кожним днем бути більш сумлінними, коли ми обговорюємо такі чутливі для українського серця питання. Тому переконаний, ми це питання в українському парламенті зрушимо, як зрушили тему визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом”, - підкреслив він.

Також В.ЮЩЕНКО висловив упевненість, що з часом вся міжнародна спільнота визнає Голодомор в Україні актом геноциду.

“Ще не вечір. Ми повинні розуміти, що доведення до цілого людства трагедії — Великого Голоду 1932-1933 року — це не факультатив на один календарний рік. Ми чітко повинні розуміти, що це питання має дуже багато викликів, які треба пройти українській нації”, - сказав він.

Рішення ЮНЕСКО, за словами Президента, по суті, є свідченням того, що робота, яка була проведена за останні два роки Україною, політичними силами, дипломатією, як результат, отримала визнання у 193-х країнах світу, які одноголосно прийняли таке рішення.