Арсеній Яценюк

Країни-учасниці Будапештського меморандуму мають пам'ятати про гарантії територіальної безпеки, надані Україні, наголошує народний депутат України, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

“Звертаємося до всіх країн-учасниць Будапештського меморандуму, в тому числі й до Росії, пам'ятати про гарантії територіальної безпеки, які були надані українській державі”, - наголосив Яценюк, відповідаючи на запитання парламентських журналістів стосовно ситуації в Севастополі, повідомили УНІАН у прес-службі партії.

Читайте такожСаакашвілі розповів про божевільні плани Путіна стосовно Криму

Відео дня

“Ми не потерпимо жодних спроб сепаратизму і тиску на Україну”, - наголосив Яценюк.

Він підкреслив, що ситуація в Севастополі “дуже складна”: “Ми звертаємося до наших російських партнерів усвідомлювати свою відповідальність”.

Як повідомляв УНІАН, 23 лютого ц. р. в Севастополі на багатотисячному мітингу був вибраний міський голова – бізнесмен Олексій Чалий. Міська рада перед цим на позачерговій сесії ухвалила рішення про проведення міського референдуму про створення свого виконавчого комітету. Водночас, на сьогоднішній день функції виконавчої влади в місті делеговані СМДА. Згідно з чинним українським законодавством, у Севастополі не передбачено обрання міського голови й формування виконавчого комітету міськради.

Меморандум про гарантії безпе́ки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, котрі надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки.

Читайте такожУ Керчі мітингувальники зірвали український прапор з мерії і повісили російський

Зокрема, згідно з Будапештським меморандумом, «Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їх зобов'язання згідно з принципами Заключного акта НБСЄ поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.

2. ...підтверджують їх зобов'язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або яким іншим чином згідно зі Статутом Організації Об'єднаних Націй.

Читайте такожЛавров заявляє, що Росія не втручається у внутрішні справи України

3. ...підтверджують Україні їх зобов'язання згідно з принципами Заключного акта НБСЄ утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином забезпечити собі переваги будь-якого роду.

4. ...підтверджують їх зобов'язання домагатися негайних дій Ради Безпеки ООН з надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, в разі якщо Україна стане жертвою акту агресії або об'єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї.

5. ...підтверджують щодо України їх зобов'язання не застосовувати ядерну зброю проти будь-якої держави - учасника Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, крім випадку нападу на них, їх території або залежні території, їх збройні сили або їх союзників з боку такої держави разом з державою, яка володіє ядерною зброєю або пов'язаним з ним союзним угодою».