МИД Украины / Wikipedia

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на брифінгу директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

“Методи політичного, економічного і гуманітарного тиску на Україну з метою змусити її зробити певний цивілізаційний вибір є абсолютно неприйнятними”, - сказав Перебийніс, коментуючи заяву прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва про те, що, якщо Україна вийде з СНД або підпише економічну частину Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, то Росія перегляне умови співробітництва з Україною в аграрному секторі та вживе низку протекціоністських заходів для захисту вітчизняних виробників.

Читайте такожРосія пригрозила Україні «жорсткими заходами» через ЄС та вихід із СНД

Відео дня

МЗС України закликав РФ припинити оцінювати українсько-російські відносини з точки зору геополітичних категорій часів “холодної війни” та ворогуючих соціально-економічних систем.

«Якщо Російська Федерація продовжить недалекоглядний і руйнівний курс на конфронтацію, Україна залишає за собою право вжити всіх необхідних заходів для захисту своїх інтересів, як у рамках Всесвітньої організації торгівлі, так і в міжнародних юрисдикційних і арбітражних органах. В МЗС України викликає здивування, що російська сторона замість того, щоб шукати взаємоприйнятний формат співпраці з Україною і Європейським Союзом у новому міжнародному контексті, протиставляє секторальне співробітництво в рамках СНД євроінтеграційному курсу України», зазначають в МЗС.

За словами Перебийноса, такий підхід свідчить про політичну та економічну короткозорість російського керівництва і веде до ізоляції РФ на міжнародній арені.

Перебийніс зауважив, що висловлювання Медведєва стають в один ряд з іншими заявами російських чиновників і формують єдину політику Росії по відношенню до України, що має на меті завадити Україні самостійно зробити вибір політичної, економічної, соціальної і культурної системи координат, у рамках якої повинно жити українське суспільство та визначати пріоритети своєї зовнішньої політики.

“Погрози і “поради” російських посадовців не можуть бути кваліфіковані інакше, як грубе втручання у внутрішні справи України, яке суперечить фундаментальним нормам міжнародного права та загальновизнаним принципам співжиття держав”, - заявив Перебийніс.