Крымские сепаратисты примут новую Конституцию / REUTERS

Самопроголошений парламент Республіки Крим (РК) має намір на позачерговому засіданні 11 квітня затвердити Конституцію РК як суб'єкта Російської Федерації.

Про це повідомляє прес-служба кримського парламенту з посиланням на слова голови нелегітимної Держради Володимира Константинова.

Читайте такожСепаратисти Криму віддадуть "Газпрому" ділянки на шельфі Чорного і Азовського морів

Відео дня

"Використовуючи свої повноваження, я скликаю позачергове засідання Державної ради із затвердження Конституції Республіки Крим як суб'єкта Російської Федерації. Це – історичне засідання", - сказав Константинов на засіданні президії Держради у середу.

Він закликав усіх депутатів держради бути присутніми на сесії 11 квітня. "Ніякі питання не можуть бути важливіше за це", - зазначив Константинов.

Він повідомив також, що 9 квітня відбудеться підсумкове засідання конституційної комісії з підготовки проекту Конституції РК. "Сьогодні ми завершуємо основні консультації. Напрацьована найпотужніша база, яка, я в цьому абсолютно переконаний, дасть найпотужніший поштовх у розвитку Республіки Крим і кримського суспільства", - цитує Константинова прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, президія Держради 21 березня створила комісію з підготовки проекту Конституції регіону.

Перша Конституція в новітній історії Криму була ухвалена 6 травня 1992 року. Республіка мала верховне право стосовно природних багатств, матеріальних, культурних, духовних цінностей; згідно з Конституцією, в особі її державних органів республіка здійснювала на своїй території всі повноваження, за винятком тих, які вона добровільно делегувала Україні.

У березні 1995 року Верховна Рада України скасувала Конституцію Республіки Крим, пост президента Криму, і у травні 1996 року ухвалила закон "Про Конституцію Автономної Республіки Крим", згідно з яким Крим був Автономною Республікою у складі України.

Читайте такожІз Криму виведено вже понад 2,2 тис. українських військових з родинами – Міноборони

1 листопада 1995 року була ухвалена чергова Конституція Автономної Республіки Крим (затверджена Верховною Радою України в квітні 1996 року, за винятком преамбули, деяких частин і назв: "громадянин Республіки Крим", "народ Криму", "Республіка Крим"). Конституцією 1995 року Верховна Рада АРК була проголошена законодавчим органом, нею був визначений і порядок виборів депутатів ВР АРК. Оскільки ці норми суперечили нормам Конституції України, виникла необхідність визначення статусу Автономної Республіки Крим, що і було зроблено ухваленням Конституції АРК у 1998 році.