Лавров/ REUTERS

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, на Форумі молодих дипломатів країн СНД Лавров сказав:

"Росія твердо сприятиме деескалації конфлікту на основі узгодженого в Женеві, але тут не може бути якихось односторонніх вимог, а нам намагаються їх пред'являти. Перш за все, маю на увазі США, у яких взагалі вражаюча здатність все ставити з ніг на голову", - заявив він.

Відео дня

За його словами, в Женеві домовилися, що як перший крок потрібно припинити насильство, амністувати протестувальників, почати роззброєння незаконних озброєних формувань і всеосяжний конституційний процес.

"Замість того, щоб примусити своїх підопічних у Києві, а на них американці справляють вирішальний вплив, в цьому багато хто міг не раз переконатися, почати виконувати ці домовленості і перш за все розблоковувати незаконно зайняті будівлі, вони, як і раніше, в Києві не до кінця звільнені, як і раніше існує Майдан, який продовжують укріплювати, – замість автомобільних покришок там встановлюють бетонні блоки, і ніхто не збирається розходитися», - заявив Лавров.

Читайте також Тягнибок вважає Женевські угоди новим Мюнхенським договором

Також він згадав, що західні країни вже неодноразово заявляли про необхідність звільнення адміністративних будівель на Донбасі.

"Ви, Росія зобов'язані звільнити адміністративні будівлі, перш за все в Донецьку, Луганську, Слов'янську та інших містах сходу України. Більше того, представники Держдепу, зокрема Вікторія Нуланд, заявляють, що в Женеві 17 квітня домовилися про те, що сепаратисти повинні покинути будівлі на сході. Це просто брехня, цього не могло бути написано, тому що ми просували підхід, який забезпечує одночасність процесу і рівні зобов'язання сторін щодо звільнення будь-яких незаконно зайнятих будівель, роззброєння всіх незаконних озброєних формувань", - сказав він.

Лавров упевнений, що ескалацію почала в Україні нинішня влада, яка здійснила, за його словами, "збройний державний переворот", "зневажила угоди від 21 лютого" і "усунула Віктора Януковича".

"Пред'являти нам претензії про те, що ми підписалися в Женеві під чимось, що легітимізує дії нинішнього режиму і вимагає деескалуючих кроків лише від сходу, – це просто брехня. Ми наполягатимемо на повазі Женевських угод і категорично відкидатимемо спроби їх перекручувати і ще нав'язувати світовій громадській думці враження, ніби в Женеві домовлялися про те, про що говорять США. Це не так. В принципі, американська пропагандистська машина направлена на те, щоб перекрутити картину, що відбувається в Україні, і оббрехати РФ", -вважає Лавров.

Читайте такожНевиконання Кремлем Женевських домовленостей потягне за собою нові санкції стосовно Росії - Керрі

Як повідомляв УНІАН, 17 квітня в Женеві відбулася чотиристороння зустріч глав МЗС України, США, ЄС і РФ для пошуку шляхів виходу з кризи в Україні. Учасники зустрічі домовилися, що сепаратисти, які захопили урядові будівлі на сході України, повинні звільнити їх. Всім, хто добровільно складе зброю, гарантована амністія. Проте Росія не виконує ці домовленості.