Вчора Юлія Тимошенко висунула ультиматум, пише російське видання «Газета». Йдеться про вчорашню заяву прем`єра про те, що «прийшов час провести дискусію між Україною і Росією щодо вартості транзиту газу через Україну до Європи» у зв`язку із збільшенням ціни на газ.

Видання називає це четвертою газовою війною Тимошенко, і нагадує, що перші три виграв «Газпром». 

Російський монополіст поки не коментує заяву Тимошенко. У офісі компанії лише стисло зауважили, що основним чинником при визначенні ставки транзиту є рівень витрат на транспортування, а докладніші дані про прибутки від транзиту газу як через Росію, так і через Україну є комерційною таємницею, тому і не розкриваються. Відомо, що зараз тариф на транзит російського газу до Європи через Україну складає $1,7 за прокачування 1 тисячі кубометрів на 100 кілометрів. Тобто "Газпром" сплачує Києву близько $3 млрд за транзит до року. Транзит середньоазіатського газу для України коштує дешевше - трохи більше $30 за прокачування 1 тисячі кубометрів на 2,5 тисячі кілометрів. Тобто близько $1,2 за 100 кілометрів.

Відео дня

Таким чином, зауважує Газета, очевидною відповіддю "Газпрома" на дії Юлії Тимошенко може стати збільшення ставок на транзит середньоазіатського газу.

Але вчора компанія RosUkrEnergo розповсюдила зловісну заяву свого прес-секретаря Андрія Кнутова. Він повідомив, що на 23 січня 2008 року обсяги російського газу, поставленого компанією RosUkrEnergo споживачам України, склали більше 1 млрд кубометрів. Кнутов нагадав, що ціна, за якою його купує RosUkrEnergo, складає $314,7 за 1 тисячу кубометрів.

Фактично це чорна мітка Юлії Тимошенко: один необережний рух - і середньоазіатський газ (а "Газпром" законтрактував його цілком) продається за пільговою ціною не Україні, а будь-кому іншому. Тоді $314,7 за 1 тисячу кубометрів стане для України об`єктивною реальністю, пише видання.

Це розуміє президент України Віктор Ющенко. У конфлікті Юлії Тимошенко з "Газпромом" він виступив на російській стороні. Ющенко упевнений, що ресурсів для підняття ціни за транзит газу немає, тому що Росія відповість симетрично.

Розв`язка конфлікту наступить в третій декаді лютого: саме на цей час планується засідання комісії Путін - Ющенко в Москві і візит Юлії Тимошенко в гості до Віктора Зубкова.