REUTERS

Глава угорського уряду Віктор Орбан знову заявив про потребу створення автономії національної меншин угорців, які живуть в Україні, що на минулому тижні викликало гостру критику в Києві та низці інших держав-західних сусідів України.

Про це повідомляє польське інформаційне агенство РАР з посиланням на його заяву в ефірі угорського публічного телебачення.

"Україна не може бути ні стабільною, ні демократичною, якщо не дасть своїм національним меншинам, в тому числі, угорцям того, на що вони мають право (...). Це означає: подвійне громадянство, колективні права та автономії", - заявив Орбан, якого цитує агентство.

Відео дня

Читайте такожМЗС Угорщини не побачив нічого "нового" у словах Орбана про автономію угорців в Україні

Він зазначив, що в умовах, коли Україна визначає свій майбутній державний устрій національні меншини повинні "висловити свої очікування", та у випадку угорців вони самі повинні вибирати, яку саме автономію вони хочуть.

Заява Обрана про необхідність подвійного громадянства та автономію для 200 тисяч угорців в Україні, яку він виголосив під час свої промови у парламенті країни минулої суботи, викликала дипломатичний скандал, Україна викликала через цю заяву до МЗС угорського посла. Орбана також розкритикували Польща, Чехія та Словаччина.

Читайте такожПольща розкритикувала Угорщину за заяву про автономію для угорців в Україні

Угорський МЗС пізніше заявив, що в заяві глави уряду не було нічого нового в порівнянні із політикою, яку Угорщина проводить в справі національних меншин за останні 25 років.

РАР також зауважило, що Орбан у січні цього року закликав Європейський союз відбудувати "прагматичні" стосунки з Росією, аргументуючи свою думку тим, що Європі дуже потрібні російські енергоносії.

Читайте такожУгорщина заявляє, що не вимагає територіальної автономії для своєї меншини в Україні

У березні глава уряду Угорщини виступав проти посилення санкцій проти Росії.