В НАТО не знають, де може спинитись Росія / Фото NATO.int

Таку заяву зробив спеціальний представник генерального секретаря НАТО Джеймс Апатурай, виступаючи на засіданні підкомісії Європарламенту із питань оборони й безпеки, повідомляє радіо "Свобода".

Читайте такожСША шукають покупців на "Містралі", які не дістались Росії

Він підкреслив, що "з часу приходу до влади президента Путіна вдруге, стає зрозуміло, що Росія надала собі право протиставити себе, включно із застосуванням збройних сил, всюди, де є ті, хто має російські паспорти, говорить російською, або ж з огляду на примарну концепцію історично-російських земель". В зв'язку з цим Джеймс Апатурай додав, що він не знає, де Росія може опинитися. "Можливо, на Алясці чи в багатьох наших країнах", - зазначив він.

Відео дня

Спецпредставник генерального секретаря НАТО також повідомив, що для гарантій безпеки країн-членів НАТО, в Уельсі було прийняте рішення про встановлення на їхніх територіях інфраструктури, яка дозволить у максимально короткий термін мобілізувати військові потужності НАТО для відсічі можливої атаки Росії.    

Читайте такожСпільні з НАТО навчання Sea Breeze-2014 розпочалися у Чорному морі

У свою чергу російські чиновники заявили, що їм не подобаються українсько-натівські військові навчання і Росія буде приймати у відповідь "адекватні" дії, в разі просування НАТО на Схід. "Викликають здивування анонсовані плани проведення спільних з Києвом навчань країн-членів НАТО на території України до кінця 2014 року", - заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич, передають РІА Новини.

"Абсолютно зрозуміло, що НАТО через такі заяви і рішення бере лінію на просування інфраструктури НАТО на схід і нарощування військової присутності блоку поблизу російських кордонів, на що ми будемо адекватно реагувати", - підкреслив Олександр Лукашевич.