Блінкен прокоментував закиди Зеленського \ фото REUTERS

Державний секретар США Ентоні Блінкен відреагував на закиди українського президента Володимира Зеленського, про те, що партнери "чекають на ескалацію" замість того, щоб запровадити санкції щодо Росії вже зараз, і перерахував, що саме його країна робить для стримування агресії РФ.

"Ми не чекаємо, ми робимо дуже багато вже зараз. Крім того, що США взяли на себе лідерство і об'єднали країни в межах і за межами Європи, щоб разом запровадити масштабні наслідки щодо Росії в разі, якщо вона оновить агресивні дії в Україні. Торік ми надали Україні більше військової допомоги, ніж будь-коли раніше. Ми запроваджуємо обмеження щодо осіб всередині України, українців, які намагаються дестабілізувати уряд, то ж ми вживаємо конкретних заходів", - зазначив Блінкен в інтерв'ю каналу CNN, передає Голос Америки.

"Ми запропонували Росії два шляхи. Є шлях дипломатії і діалогу. Але є також шлях їхньої оновленої агресії та масштабних наслідків", - зазначив Білнкен.

Відео дня

 За його словами, у питанні масових санкцій погоджуються країни "Великої сімки", Євросоюзу та країни НАТО.

Читайте такожБлінкен про право українців визначати своє майбутнє: "Тут немає місця для торгівлі"

А щодо санкцій, держсекретар США зазначив, що їх мета - "стримувати російську агресію".

"І тому, якщо вони спрацюють зараз, ви втратите ефект стримування. Все, що ми зараз робимо, включно із формуванням спільної позиції з Європою щодо масштабних наслідків для Росії, робиться для того, аби вплинути на розрахунки Путіна, щоб відвернути його від рішення вдатись до агресивних дій. Навіть якщо ми одночасно вдаємось до дипломатії", - заявив держсекретар.

Коментуючи інформацію британської розвідки, що Росія планує поміняти владу в Україні на більш лояльних до Кремля людей, Блінкен відповів: "Ми попереджали про подібні тактики, і ми публічно про це заявляли. Минулого тижня ми наклали санкції на чотирьох російських агентів, це українці, які намагались дестабілізувати уряд. Подібні дії - це частина російських інструментів".

"Я не думаю, що це свідчить про більшу чи меншу ймовірність російського вторгнення. Думаю, це нам говорить про те, що Росія розробляє різні варіанти своїх дій в Україні, і це один з них", - додав Блінкен.

Раніше американський сенатор від штату Коннетикут Крис Мерфі в ефірі каналу CNN заявив, що "президент України Володимир Зеленський більш зацікавлений у твітер-війнах з американськими лідерами, а не в тому, щоб зробити все, аби його країна була захищеною ... особливо беручи до уваги, що вся дипломатична команда президента Байдена працює з усім світом, щоб захистити Україну від подальшого вторгнення".

За даними американського уряду, зараз на російсько-українському кордоні зосереджено 127 тис. російських військ.

Вас також можуть зацікавити новини: