Зеленський виступить на урочистому засіданні Генасамблеї ООН / фото facebook.com/sergiy.grau

Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступить на урочистому засіданні Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй з нагоди 75-ї річниці заснування ООН.

Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у Facebook.

Наразі в штаб-квартирі ООН триває урочисте засідання Генеральної Асамблеї ООН з відзначення 75-ї річниці заснування Організації. За словами Кислиці, лідери світу надіслали свої короткі відеопривітання, які виголошуються в Генасамблеї.

Відео дня

«Незабаром виступатиме і президент України Володимир Зеленський», - заявив він.

Кислиця нагадав, що Україна була у Сан-Франциско 75 років тому, Україна є серед членів Організації сьогодні.

«Совєцький Союз зник з політичної карти світу, але справа його живе у стінах ООН - Росія продовжує зухвало порушувати Статут ООН. В Україні, Грузії, Сирії.... Мабуть недарма в Статуті членом РБ залишається СССР. Мрія Росії - повернутися в ООН як новий/старий СССР і навіть не міняти текст Статуту не має стати жахливою реалією», - заявив Кислиця.

«І цьому не бути. Україна, Грузія, країни Балтії, Азербайджан, Молдова ... назавжди поховали для себе Совєцький Союз. Але тим часом Росія продовжує залишатися серед головних загроз глобальній і регіональній безпеці. Боротьба з цією загрозою має бути серед основних пріоритетів роботи ООН на восьмому десятку років свого існування», - додав Кислиця.

За його словами, майбутнє України в Об’єднаній Європі, в НАТО, у демократичному світі, де панує повага до прав людини і верховенства права.

Читайте також"Питання поки відкладене": Резніков про миротворців ООН на Донбасі

Урочисте засідання Генасамблеї ООН з нагоди 75-ї річниці заснування Організації: коли і як буде проходити

На тлі пандемії коронавірусу, політичної поляризації та економічного спаду цього тижня стартують щорічні збори Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Вперше в історії організації світові лідери не будуть присутні на гучному дипломатичному заході в Нью-Йорку, пише Радіо Свобода.

Замість цього вони виступлять із заздалегідь записаними промовами, а більшість заходів проходитимуть віртуально.

Тільки по одному дипломату від кожної зі 193 країн-учасниць допустять в залу Генеральної асамблеї – з дотриманням соціальної дистанції і маскового режиму. На тижні Генасамблеї цього року не буде рукостискань та обіймів.

Зустрічі на високому рівні розпочалися 21 вересня з відзначення 75-річчя ООН і офіційного прийняття декларації, схваленої усіма 193 країнами-членами. Світові лідери і представники більш ніж 180 країн зроблять трихвилинні відеозвернення.

22 вересня відбудеться відкриття віртуального засідання Генеральної асамблеї високого рівня, яке розпочнеться із виступу генсекретаря. Виступи в перебігу так званих загальних дебатів триватимуть до 26 вересня, потім буде зроблена дводенна перерва і завершаться всі заходи вранці 29 вересня.

Серед тих, чиї виступи очікуються в перший день загальних дебатів 22 вересня, – президент США Дональд Трамп, президент Росії Володимир Путін і лідер Китаю Сі Цзіньпін.

Зазвичай під час зборів Генасамблеї ООН проходять сотні додаткових заходів. Цього року відбудеться лише кілька зустрічей, в тому числі щодо боротьби з пандемією коронавірусу, змін клімату та біорізноманіття.